Brussel·les posa Shein i Temu en el punt de mira
La Comissió Europea obre una investigació a la marca de moda ràpida per pràctiques deslleials i manca de transparència en els preus


Brussel·lesLa guerra comercial entre la Unió Europea i la Xina està arribant fins a les compres al detall de preu més irrisori. Brussel·les ha anunciat aquest dimecres que ha obert una investigació a la marca xinesa de moda ràpida Shein per pràctiques deslleials, tot i que no ha concretat quines, i ha instat el Parlament Europeu i els estats membres perquè aprovin d'una vegada per totes la llei que pretén posar fi a l'exempció d'aranzels als enviaments de menys de 150 euros. A més de Shein, aquesta mesura afectaria especialment les compres que els europeus fan a plataformes com AliExpress i Temu, on es troben productes de tota mena a preus molt baixos.
La Comissió Europea alerta que, malgrat que sembli que aquesta mena transaccions són insignificants per al comerç del bloc europeu, durant els últims anys han augmentat de manera substancial i el 2024 el valor total d'aquests enviaments ja va ser d'uns 4.600 milions d'euros. Aquesta xifra dobla la registrada el 2023 i triplica la del 2022, i de mitjana cada compra no supera els 22 euros.
A més, Brussel·les alerta en un comunicat emès aquest dimecres que "moltes d'aquestes mercaderies" entren al bloc comunitari sense passar controls de duanes i, en alguns casos, "no compleixen la legislació europea". "Cada vegada són més nombrosos els productes nocius que entren a la Unió Europea", assegura l'executiu comunitari. En aquest sentit, alerta que els venedors europeus sí que respecten les "estrictes normes europees" i competeixen amb desavantatge davant les companyies de la Xina que fan servir "pràctiques deslleials i venen productes falsificats a través del mercat en línia".
D'altra banda, l'executiu comunitari també recorda que l'enviament de paquets de la Xina a la UE genera molta contaminació i fa una crida a optar per productes europeus i de proximitat. "El gran nombre de paquets que s'envien i es transporten tenen una empremta ambiental i climàtica negativa", constata Brussel·les.
Manca de transparència en els preus
La Comissió Europea també ha obert una investigació a Shein perquè té indicis que no respecta algunes de les normatives europees sobre drets del consumidor. Fonts comunitàries informen que Brussel·les sobretot tem que en la plataforma d'aquesta companyia xinesa hi hagi poca transparència en els preus. És a dir, que incompleixi la llei comunitària que obliga totes les empreses a mostrar el cost final dels productes "sense ambigüitat" i de manera "fàcilment identificable i intel·ligible".
L'expedient que Brussel·les ha obert a Shein se suma al que ja va obrir l'any passat a Temu, una altra plataforma de compres al detall que s'importen directament de la Xina. En aquest cas, l'executiu va alertar que probablement s'hi venen productes il·legals i nocius a preus especialment barats, cosa que fa que cada vegada hi hagi més ciutadans de la UE que optin per comprar-hi.
L'anunci de la Comissió Europea ha coincidit, precisament, amb el canvi de posició dels Estats Units sobre les importacions de comerç al detall de poc valor. En la mateixa línia que Brussel·les, l'administració Trump va assegurar aquest dimarts que posaria fi a l'exempció d'aranzels a productes de preu baix que arriben directament des de la Xina a través de plataformes com Shein i Temu. De fet, es tractava d'una de les respostes de la Casa Blanca a la pujada de les taxes de duanes que Pequín ha aplicat contra els productes estatunidencs. Finalment, Washington ha fet marxa enrere aquest dimecres i mantindrà l'exempció d'aranzels a les importacions que arriben del gegant asiàtic i no superen els 800 dòlars.