Comerç
Comerç21/04/2023

Amazon augmenta ingressos i dispara el pagament d'impostos a Espanya

La multinacional incrementa els ingressos en un context d'acomiadaments massius a tot el món

BarcelonaAmazon va tancar l'exercici 2022 amb uns ingressos bruts totals de 6.400 milions d'euros a Espanya, un 6,6% més que l'any anterior, segons ha informat aquest divendres. L'empresa té uns 22.000 treballadors fixos a tot l'Estat, un 18% més que el 2021.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat la bona evolució de les vendes, no ha publicat els beneficis a l'Estat, però ha indicat que continuen sent "relativament baixos" –la mateixa frase que ja va utilitzar l'any passat l'empresa per referir-se als guanys del 2021–, cosa que atribueix a la pressió dels preus, la competitivitat al mercat, les inversions i els increments dels costos d'explotació derivats de la inflació i la mà d'obra.

Cargando
No hay anuncios

Segons les dades facilitades per la companyia, Amazon va abonar en impostos i contribucions a la Seguretat Social uns 931 milions d'euros al llarg de tot l'any passat, més del triple que els 292 milions del 2021. Això inclou els 317 milions d'euros en impostos sobre les nòmines i pagaments de cotitzacions, impost de societats i altres tributs relatius a construcció, importacions, adquisicions i serveis digitals. Els 614 milions restants corresponen a impostos que no paga la companyia, com l'IVA (que paguen els consumidors) i retencions d'impostos a les nòmines (que paguen els treballadors), però que és l'empresa qui els ha de transferir a l'Estat. El 2021 també es va apuntar aquests tributs com a propis.

Els 317 milions tributats representen, doncs, un 4,9% de les vendes brutes del grup a Espanya. Com que l'empresa no facilita els beneficis –opera amb diferents societats i filials, algunes amb seu a Luxemburg, segons expliquen fonts de la companyia–, no es pot saber quina és la factura que paga en impost de societats.

Cargando
No hay anuncios

El debat sobre la contribució de les grans multinacionals, especialment les tecnològiques, a les arques públiques fa anys que dura. Per aquest motiu, fins a 130 governs, que inclouen les economies més avançades del món, van tancar un acord per harmonitzar l'impost de societats –el que grava els beneficis empresarials– imposant una taxa mínima del 15%, tot i que amb una moratòria de 10 anys per aplicar-la. De fet, aquesta moratòria farà que les hisendes dels estats membres de la Unió Europea deixin d'ingressar uns 20.000 milions d'euros fins a la seva entrada en vigor.

A part d'això, Amazon i altres grans companyies del sector tecnològic, com ara Apple, Google o Meta –matriu de Facebook, WhatsApp i Instagram– també paguen l'anomenada taxa Google, un impost especial a multinacionals del sector aprovat pel govern espanyol el 2020 i amb el qual preveia recaptar més de 900 milions addicionals. Les companyies del sector, amb Amazon al capdavant, van anunciar que repercutirien el cost del nou impost a les comissions que cobren a les empreses de comerç que utilitzen la seva plataforma per vendre.

Cargando
No hay anuncios

Període convuls

El gegant de l'e-commerce ha patit uns mesos convulsos a escala mundial. L'empresa va anunciar el novembre passat l'acomiadament de 10.000 treballadors a tot el món i en va afegir 8.000 més al gener, cosa que representa un 6% de la seva plantilla global, formada per més de 300.000 persones.

Cargando
No hay anuncios

Pocs dies després de donar a conèixer la sortida dels 18.000 treballadors, l'empresa va anunciar la construcció de dos nous centres logístics a Espanya, un a Figueres i un altre a Saragossa. En el cas de la planta empordanesa, ha de donar feina a 1.400 persones, però va venir acompanyada del tancament del centre que l'empresa tenia a Martorelles, al Vallès Oriental. Els sindicats també van pactar amb la direcció la recol·locació de 200 dels 800 empleats de la planta a altres llocs de la xarxa de distribució d'Amazon a la demarcació de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

La compra i construcció dels dos nous centres inclou una part dels 3.700 milions d'euros que va invertir Amazon a Espanya l'any passat, una xifra molt semblant a la del 2021. A més, també està destinant fons per aconseguir que el 2025 totes les seves operacions es duguin a terme amb energia renovable.

Endesa també incrementa la factura tributària

La contribució tributària d'Endesa va pujar a 3.843 milions d'euros l'any passat, un 28% més en comparació amb el 2021, segons dades de la mateixa energètica publicades aquest divendres. El 43% són realment pagaments de la companyia mentre que el 57% restant corresponen a tributs generats per l'empresa fruit de la seva activitat.