Immobiliari
Economia 03/06/2021

Colonial referma la seva aposta a París amb una inversió de 800 M€

Tanca un acord amb Predica i llançarà una opa per arribar al 100% de la seva filial francesa SFL

3 min
El conseller delegat de Colonial, Pere Viñolas.

BarcelonaEl mercat de París és cada cop més important per a Colonial i per això l'empresa catalana ha anunciat una inversió que farà créixer el valor del seu portafolis a França en 1.000 milions d'euros, fins als 6.400. La immobiliària d'origen català ha anunciat una operació que té com a objectiu a llarg termini assolir el 100% de Société Foncière Lyonnaise (SFL), la seva participada al país. L'operació s'ha estructurat en dues parts: per una banda, Colonial ha tancat un acord amb Predica (del grup Crédit Agricole), que és accionista minoritari de SFL amb quasi el 13%; per l'altra, presentarà una oferta publica d'adquisició (opa) d'accions per a la resta d'accionistes minoritaris de SFL.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquesta operació, el mercat de París passarà a significar més del 60% de la cartera d'inversions de Colonial, mentre que Madrid significarà aproximadament el 25% i Barcelona quedarà per sota del 15%. Aquesta operació significarà que Colonial passarà de tenir un 82% de SFL a quasi el 95%. Al 5% restant, en mans de minoritaris, serà a qui anirà dirigida l'opa. Colonial oferirà als accionistes de SFL 89 euros per acció, dels quals 46,66 euros seran en metàl·lic i la resta es pagaran amb cinc accions noves de Colonial. L'opa quedarà subjecta a les necessàries autoritzacions del regulador francès. Darrere l'operació hi ha la intenció de simplificar l'estructura de Colonial i, a mitjà termini, acabar assolint el 100% de la filial francesa i excloure-la de la borsa de París, segons ha admès el conseller delegat de Colonial, Pere Viñolas.

L'operació amb Predica inclou alguns intercanvis d'actius. I la gestora de fons d'assegurances del grup Crédit Agricole passarà a tenir aproximadament un 4% de Colonial. D'aquesta forma, Predica serà el quart accionista de la immobiliària catalana, per darrere del fons sobirà de Qatar (20%), el grup Finaccess (15%) i el grup Santo Domingo (6%). Per fer-ho possible, s'emetran noves accions de Colonial a un preu nominal de 2,50 euros i una prima d'emissió de 7,50 euros. Amb aquesta operació, Colonial incrementarà el seu capital en quasi 225 milions d'euros.

El cost de tota l'operació per a Colonial serà d'uns 800 milions d'euros, segons ha explicat la directora financera, Carmina Ganyet, incloent-hi l'intercanvi d'actius amb Predica (uns 300 milions) i el cost de l'opa (uns 350 milions). Uns 150 milions seran el pagament en metàl·lic de l'opa i el deute augmentarà en la mateixa quantitat. L'increment de l'endeutament en 150 milions és assumible i no afectarà la seva situació financera, segons Ganyet, ja que significarà passar d'un palanquejament del 34% al 37%.

"L'operació ens permet incrementar la presència al mercat de París, el més gran d'oficines de l'eurozona", ha indicat el president de Colonial, Juan José Brugera, que ha assegurat que l'operació reafirma l'aposta de la companyia per actius de primer nivell.

Colonial feia temps que volia fer-se forta a la seva filial francesa i des de la seva entrada al capital de SFL havia anat augmentant el seu pes. El conseller delegat de la immobiliària ha desmarcat l'operació, però, de l'impacte de la pandèmia, si bé ha reconegut que des que va esclatar el covid-19 es veu en les empreses un procés de consolidació.

Colonial va tancar el 2020 amb un benefici net de 2 milions d'euros, un 98% menys que els 827 milions que havia guanyat el 2019, abans de la pandèmia. No obstant, la socimi va aconseguir mantenir els seus ingressos per lloguers, de 340 milions d'euros. La caiguda la va provocar la caiguda del valor dels actius. El primer trimestre del 2021 l'empresa va guanyar 21 milions. En la presentació de resultats del primer trimestre els seus responsables ja van anunciar que estaven en posició inversora, com s'ha demostrat ara. "Tenim solidesa financera, amb una liquiditat de 2.400 milions d'euros preparats per a oportunitats", va dir Brugera aleshores, mentre que Pere Viñoles va indicar que el 2021 seria "un punt d'inflexió per ser netament inversors".

stats