Colonial eleva ingressos i eixuga 336 milions de deute
El programa de desinversions de la socimi fa que el resultat net sigui "inferior" a l'esperat
BarcelonaLa socimi cotitzada Colonial ha tancat el primer trimestre d'enguany amb un benefici net de 28 milions d'euros, la mateixa xifra que en els primers tres mesos del 2022, després d'augmentar els ingressos per lloguers un 11%, fins als 90 milions d'euros, per la "forta" activitat comercial. El resultat net recurrent ha estat de 38 milions, un 5% més.
"Són uns resultats molt sòlids, totes les mètriques de la companyia han augmentat de manera substancial", ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el seu conseller delegat, Pere Viñolas, acompanyat del seu president, Juan José Brugera. Durant aquest període, la venda d'immobles no estratègics ha suposat que l'increment del resultat net recurrent hagi estat "inferior a l'esperat". De fet, excloent aquest impacte de la gestió activa de la cartera, el resultat d'operacions continuades ha crescut un 14% respecte a l'any anterior. En total, la immobiliària ha venut més de 500 milions en actius que rendien, i no descarta que hi hagi més operacions tot i que el pla estigui gairebé completat. El deute brut de la firma s'ha reduït en 336 milions d'euros.
Fins al març, la socimi centrada en l'explotació i desenvolupament d'edificis per al lloguer va formalitzar 25 contractes d'arrendament amb un total de 45.860 metres quadrats, una superfície un 13% superior a la de l'any anterior, en què el 60% de tots els contractes són nous clients. "Estem millorant les dades d'un any que ja de per si era extraordinari", ha precisat Viñolas. En termes econòmics, és a dir, els metres quadrats formalitzats multiplicats per rendes familiars, s'han formalitzat contractes per un import de rendes de 17 milions d'euros. Durant aquest període, Colonial ha incrementat de mitjana un 6% les rendes per la indexació a la inflació.
Oferta "limitada"
Colonial, que compta amb una forta presència en el negoci de lloguer d'oficines en les zones prime dels mercats de París, Madrid i Barcelona, presenta una ocupació mitjana del 97%. La capital francesa –el primer mercat d'Europa– lidera aquesta dada amb una ocupació gairebé plena (99,6%), per davant del 97% de Madrid, mentre que Barcelona se situa en el 84%.
"Ara mateix la combinació d'oferta i demanda és millor a Madrid i especialment a París, on no hi ha oferta disponible. A Madrid, la demanda està molt forta i l'oferta és limitada, mentre que a Barcelona els nivells d'oferta són superiors", assegura Viñolas, que afegeix que la tendència és bona també a Barcelona, ja que a finals del 2022 l'ocupació estava al 80%.
"Ajustament del mercat d'inversió"
La socimi preveu aquest 2023 com un any en el qual aspiren "recollir els fruits" de la feina feta en molts dels seus productes. "Seguirem sent més nets com a desinversors", ha afirmat Viñolas. Tot això en un context de transició, on el negoci ordinari manté un bon comportament, a la vegada que en el mercat d'inversió hi ha un ajustament pel comportament del mercat de capitals i els tipus d'interès. "Això fa que el mercat d'inversió estigui bastant contret respecte a l'activitat habitual", afegeix Viñolas.
En matèria de projectes, la cartera de la companyia compta amb 183.884 metres quadrats distribuïts en 8 actius, després de portar a terme l'entrega del projecte de Plaza Europa 34, llogat completament al Grup Puig. Al preguntar-li per l'edifici IBM de Madrid, Viñolas ha dit que no el desocuparan abans de l'any vinent.