Economia29/06/2017

Colonial aprova la seva conversió en socimi

El canvi tindrà un impacte positiu de 70 milions en els seus fons propis i en el benefici

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaEls accionistes de la immobiliària Colonial han donat aquest dijous llum verda a la conversió de la companyia en una societat anònima cotitzada d'inversió al mercat immobiliari (socimi), canvi que es farà efectiu amb caràcter retroactiu a partir de l'1 de gener del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquest nou règim fiscal, Colonial reduirà del 25 al 0% el seu tipus impositiu i el benefici net i el flux de caixa s'incrementaran "significativament", segons la immobiliària, que assegura que aquesta decisió no suposarà cap canvi en la seva estratègia corporativa ni el seu pla de negoci.

Cargando
No hay anuncios

Colonial estima que la conversió a socimi, amb el consegüent descens de la tributació tindrà un impacte immediat de 72 milions en els seus fons propis i beneficis consolidats del 2017.

Colonial, segons ha explicat el conseller delegat, Pere Viñolas, ha decidit fer el canvi de forma jurídica després de l'última reforma de l'impost de societats impulsada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al mes de novembre.

Cargando
No hay anuncios

Segons Viñolas, amb els crèdits fiscals per les pèrdues durant la crisi a la immobiliària no li compensava ser socimi, perquè era més avantatjós aplicar els crèdits fiscals, però amb el canvi de normativa, que allarga en el temps l'ús dels crèdits fiscal, ja no compensava.

No obstant, la companyia encara té 1.300 milions de coixí fiscal que ara, sent socimi, no es podrà aplicar en els resultats anuals –ja que el tipus impositiu és del 0%–, però sí que podrà aplicar en determinades operacions corporatives, com l'adquisició d'altres societats o empreses.

Cargando
No hay anuncios

A més, el conseller delegat ha explicat que ser una socimi ajuda a captar més capitals en els mercats, perquè hi ha molts fons que només inverteixen en 'reit' –nom anglès de les socimi"–. "És una fita que dona continuïtat a la normalització de Colonial a l'entorn de mercats internacionals de capitals i que compta amb uns atractius beneficis econòmics i financers per als nostres accionistes", ha destacat Viñolas.

Colonial, que presideix Juan José Brugera, afirma que convertir-se en socimi li reportarà uns altres avantatges, com ara més liquiditat de l'acció, i un accés a capital més elevat, i podrà atreure inversors institucionals que únicament adquireixen accions de companyies sota aquest règim societari.

Cargando
No hay anuncios

La junta de Colonial ha aprovat també els comptes de l'exercici 2016, en el qual va obtenir un benefici de 273,6 milions d'euros. Precisament, la companyia assegura que hauria guanyat 374 milions en l'últim exercici –uns 100 milions més– si hagués operat com a socimi.

En la seva intervenció, Pere Viñolas ha remarcat que el 2016 ha estat un any "de resultats operatius i financers excepcionals" que s'han traduït en una rendibilitat per als accionistes del 20%, amb un 65% acumulat des del juny del 2014.

Cargando
No hay anuncios

Al tancament del 2016, Colonial tenia una cartera immobiliària de més d'un milió de metres quadrats, dividida en 42 edificis d'oficines a Espanya i 21 a França i valorada en més de 8.000 milions d'euros. "La nostra especialització en immobles d'alta qualitat constitueix un tret únic de Colonial que no té comparables al mercat europeu", ha assenyalat Viñolas, que ha recordat que la companyia ha arribat a una ocupació del 97% del total de superfície comercialitzada, una xifra "única en el sector".

Els accionistes de Colonial han aprovat a més la distribució d'un dividend de 0,165 euros per acció, fet que suposa repartir un import total màxim de 65 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

A la junta, l'únic accionista que ha pres la paraula ho ha fet per demanar la dimissió de Pere Viñolas per l'operació de 'contrasplit' que va portar a terme la companyia l'any passat i que va suposar el canvi d'una nova acció de 2,50 euros de valor nominal per cada deu títols de 0,25 euros.

El president, Juan José Brugera, ha deixat clar que no demanaria la seva dimissió i ha passat la paraula a Viñolas, que ha defensat que aquest tipus d'operacions no estan encaminades a generar un augment ni disminució del valor per a l'accionista. Colonial ha celebrat la seva primera junta des que aquest mateix mes de juny ha entrat en el selectiu Íbex-35, en substitució del Popular.