Economia02/07/2019

El Col·legi d'Economistes reclama als partits catalans que aprovin uns pressupostos amb "urgència"

L'organisme assegura que la desacceleració a Catalunya ha sigut menys acusada del que es preveia

Leandre Ibar
i Leandre Ibar

BarcelonaEl Col·legi d'Economistes de Catalunya ha reclamat al govern català i al conjunt dels partits polítics que aprovin un pressupost de manera "urgent". Segons la institució, uns comptes nous per al 2020 o, fins i tot, per al 2019, permetrien optimitzar la despesa pública en un moment de creixement d'ingressos gràcies a la bona marxa de l'economia.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La situació actual és insuportable per a tothom, perquè tot està frenat", ha assegurat en una roda de premsa Albert Carreras, catedràtic d'economia de la UPF i membre de la comissió d'economia catalana del Col·legi. Carreras ha qualificat de "molt convenient" tenir un pressupost per a aquest any, "ni que sigui 'in extremis'".

Cargando
No hay anuncios

Aquest any l'administració catalana està operant amb el pressupost del 2017 prorrogat, ja que el 2018 no es van fer comptes per la situació de bloqueig polític i el 2019 no es van arribar a presentar davant la manca de suport parlamentari. Això fa que, tot i l'augment d'ingressos gràcies a la millora de l'economia i de l'ocupació –les administracions recapten més impostos–, la despesa quedi parcialment bloquejada perquè el pressupost antic no permet fer noves inversions.

"La inversió és la més perjudicada per la manca de pressupost. Les pròrrogues accentuen la limitació de la despesa", ha dit Carreras, que ha insistit que els comptes de la Generalitat permetrien "optimitzar la despesa legal disponible". En total, el Col·legi xifra en uns 200 milions com a mínim la despesa addicional que podria obtenir la Generalitat si aprovés uns pressupostos alhora que complís els objectius de despesa i dèficit marcats pel govern espanyol. Amb uns nous comptes "no es podria fer molt més, però sí alguna cosa més", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, el Govern va portar al Parlament augments de salaris dels funcionaris de 814 milions que es van aprovar sense oposició, però la manca de pressupost li impedeix "fer polítiques" concretes, ha comentat Carreras. De fet, la Generalitat va posar en marxa un pla de contingència de 2.000 milions d'euros més per cobrir les necessitats de despesa extra,

En aquest sentit, la falta de comptes públics ha permès que l'executiu català complís els objectius de dèficit amb escreix, un fet que, segons Carreras, no seria necessari. "La Generalitat està sobrecomplint amb els objectius. No cal ser més papista que el Papa", ha comentat, en referència al fet que algunes comunitats han superat en el passat els objectius inicials.

Cargando
No hay anuncios

Modest Guinjoan, president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes, ha afegit que, amb els compliments dels objectius fiscals, l'executiu català està "donant una satisfacció al ministeri d'Economia" espanyol, ja que compleix per damunt del pactat, mentre que el govern de Madrid els incompleix de manera sistemàtica. "Tenir més ingressos és una bona notícia, però es veu compensada per no tenir pressupostos i pel sobrecompliment en la despesa", ha indicat.

Cargando
No hay anuncios

Guinjoan també ha carregat contra l'executiu de Pedro Sánchez per la baixa inversió de l'Estat en infraestructures a Catalunya, que està per sota del pes de l'economia catalana en el conjunt de l'espanyola i que, a més, només s'arriba a una execució del 60% del previst. El nivell d'inversió estatal "no és presentable" i és "poc seriós", segons Guinjoan, que ha assegurat que "els pressupostos són per complir-los, no per complir-los al 60%".

De fet, els membres de la comissió d'economia catalana han assegurat que, igual que en el cas català, uns pressupostos a nivell espanyol serien "positius" per al conjunt de l'economia, i han emplaçat les forces polítiques a arribar a acords també al Congrés de Diputats.

Cargando
No hay anuncios

Desacceleració menor

A part dels pressupostos, el Col·legi d'Economistes ha analitzat la situació actual de l'economia catalana. Els experts de la institució han explicat que la desacceleració de l'economia catalana aquest 2019 està sent "més baixa de l'esperada" a finals d'any, gràcies al consum intern i la inversió.

Cargando
No hay anuncios

Segons Jordi Goula, membre de la comissió d'economia catalana, l'alentiment de l'economia ha afectat les exportacions catalanes, que tot i continuar augmentant i estar en nivells rècord, han vist reduir-se la taxa de creixement. Així mateix, el turisme ha continuat en un bon nivell, ja que la despesa per visitant s'ha incrementat més que el nombre total de turistes.

No obstant, la inversió de les empreses i l'augment de consum –afavorit pel comerç online i pel fort creixement del crèdit al consum– han estat "el principal motor" de l'economia des de principis d'any, ha dit Goula.