El Col·lectiu Wilson: “Si Espanya no vol negociar, Catalunya no té per què assumir la seva part del deute"

El grup d'acadèmics partidaris de la independència ha fet la seva presentació oficial

àlex Font Manté
20/03/2013
2 min

BarcelonaCarles Boix, professor de la Universitat de Princeton, ha assegurat avui que Catalunya no tindria per què assumir la part que li correspon del deute espanyol si l'Estat no vol seure a negociar un eventual procés d'independència, ja que el deute espanyol està a nom del Regne d'Espanya. Tot i així, el professor ha defensat que un procés negociat de secessió seria "òptim" perquè minimitzaria els costos per a totes les parts. Boix ha fet aquestes declaracions durant la presentació del Col·lectiu Wilson, un grup de sis acadèmics partidaris de la independència que aquest dimecres ha fet el seu primer acte públic. L'acte s'ha celebrat al Cercle d'Economia, a Barcelona, davant d'un auditori d'uns 300 empresaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Col·lectiu està format pels professors Xavier Sala i Martín (Colúmbia), Jordi Galí (UPF), Pol Antràs (Harvard), Carles Boix (Princeton), Jaume Ventura (UPF) i Gerard Padró (London School of Economics).

Xavier Sala i Martín ha assegurat que, a més de preguntar-se "què passarà si marxem d'Espanya", també cal que els ciutadans es demanin "què passarà si no marxem". "No és que els catalans gestionem millor que els espanyols –ha afegit Sala i Martín–, però els governants espanyols actuals són hostils i els governants catalans no ho seran".

"Ser petit en un món tancat és un problema", ha afegit Jaume Ventura. "Però en un món obert pot ser un avantatge: només cal veure que els països petits europeus són molt competitius". El mateix professor ha explicat que si Catalunya volgués replicar un estat idèntic a l'espanyol (amb el mateix nombre d'ambaixades i de tancs, per exemple) això suposaria un cost de 383 euros per català. Però Ventura ha recordat que cada català ja paga anualment 2.251 euros en concepte de dèficit fiscal.

stats