LES CLAUS
1. Quin és el motiu de la marxa?
Codorníu repeteix els arguments que han donat abans altres empreses que han decidit treure de Catalunya la seva seu social: “la incertesa política i jurídica” d’una possible declaració de la independència de Catalunya i la inconcreció que aquest argument porta implícit.
2. La por al boicot està al darrere de la decisió?
Codorníu, juntament amb Freixenet, ha estat una de les grans víctimes dels boicots que han patit els productes fets a Catalunya en l’última dècada, arran de polèmiques polítiques. En aquest cas, però, el grup no hi fa referència i assegura que l’únic que persegueix és garantir els “interessos” dels treballadors i els clients. Codorníu ja va haver de sortir al pas d’una polèmica quan la Guàrdia Civil va decomissar correu postal vinculat al referèndum que estava en un magatzem d’Unipost, operador postal controlat per una de les branques familiars dels Raventós.
3. Per què traslladar la seu a Haro?
Per aprofitar una seu administrativa que ja està en mans de Bodegas Bilbaínas. A més a més, aquest grup de La Rioja s’ha convertit en un model per al grup cavista per la seva capacitat d’obtenir beneficis. El vi s’ha convertit per als grans productors de cava en un negoci que permet equilibrar l’activitat original, centrada en vendre molt cava a baixos preus.
4. La marxa serà temporal?
Aquesta és una altra pregunta sense resposta.El grup es va negar ahir a aventurar que la seu pugui tornar a SantSadurní en el cas que el Govern català renunciés a declarar la independència de Catalunya i a trencar amb la legalitat espanyola. D’altres empreses sí que han ofert la possibilitat de tornar si es normalitza la situació.
Codorníu trasllada la seva seu social a La Rioja
L'empresa ha pres la decisió per "la situació d'incertesa política i jurídica en què es troba sumida Catalunya"
BarcelonaCodorníu, l’empresa més antiga de Catalunya i el segon productor de cava per volum de facturació, s’afegirà al més de mig miler d’empreses que han decidit treure de Catalunya la seva seu social des que es va celebrar el referèndum de l’1 d’octubre. El grup mourà el domicili social de la societat matriu del seu hòlding, Unideco, al municipi d’Haro, on té l’adreça la seva filial Bodegas Bilbainas.
Més enllà de la seva rellevància política i econòmica, el trasllat està carregat de simbolisme: una empresa que ha reivindicat històricament les seves arrels al cava i a Catalunya, que daten de l’any 1551, tindrà el domicili social al bressol de la denominació d’origen de vi La Rioja, màxim rival de les denominacions d’origen catalanes.
El consell d’administració d’Unideco, la societat que controla el grup de la família Raventós, es va reunir ahir amb un únic punt en el seu ordre del dia: traslladar o no la seu social. I el resultat va ser el de donar el vist-i-plau a aquest canvi i, de pas, fixar la nova adreça amb efectes administratius.
Els motius expressats per fer-ho són els mateixos que han utilitzat la resta de companyies que han fet pública la seva marxa: “Davant la situació d’incertesa política i jurídica en la qual es troba sumida Catalunya i amb l’objectiu de garantir els interessos dels seus treballadors i clients”. També va subratllar que ni modificarà l’estructura productiva que té actualment ni hi haurà canvis sobre les plantilles dels diferents centres de treball. L’Ajuntament d’Haro va acollir la notícia amb els braços oberts.
Fonts del sector del cava van treure importància al fet que una marca com Codorníu –amb finques vinícoles i cellers al Principat– deixi Catalunya i decideixi ubicar-se a La Rioja. De fet, van limitar la tria de l’ubicació al fet que allà està Bodegas Bilbainas, una participada que, a més de les exportacions, està ajudant el productor català de cava a salvar els seus resultats econòmics els últims anys. En el seu últim exercici fiscal, tancat el juliol del 2016, Codorníu va facturar 235 milions d’euros i va obtenir un benefici de 68.000 euros. Aquell mateix any, Bodegas Bilbainas va facturar 16,6 milions d’euros i va guanyar 2,6 milions. L’objectiu de rendibilitzar el negoci va portar Codorníu a presentar un expedient de regulació d’ocupació el passat mes de maig per a 71 persones, fruit de la seva decisió de no produir marca blanca.
Tot i que ha esperat a que la situació política s’apaivagués, al final Codorníu s’ha avançat a Freixenet, que previsiblement també aprovarà la seva marxa a finals d’aquest mes. El seu president, Josep LLuís Bonet, ja va explicar fa dues setmanes de fer aquesta proposta en el pròxim consell d’administració, que encara no té data per a celebrar-se per la dificultat de quadrar agendes.
Fonts de Freixenet –també amb la seu a Sant Sadurní d’Anoia– van explicar ahir que encara no s’ha fet una proposta formal a la direcció ni del trastllat ni del lloc que podria acollir el nou domicili social. El grup, que també està pendent de la seva venda al grup alemany Henkell, compta amb bodegues a les denominacions d’origen de Ribera del Duero, La Rioja i Toro, on podria ubicar la seva nova seu. Torres, el tercer grup vitivinícola català, porta dies sense aclarir si seguirà els passos dels dos grans grups de cava i abandonarà la seva seu social, ubicada actualment a Vilafranca del Penedès.
La decisió de Codorníu, a falta del que acabin decidint Freixenet i Torres, segueix al que han realitzat altres gegants empresarials argumentant la necessitat de tenir un marc jurídic estable. Van ser dels primers Banc Sabadell i CaixaBank i els van seguir altres grans empreses com Gas Natural, Abertis, VidaCaixa, Agbar i Cellnex (totes vinculades a La Caixa) i Inmobiliaria Colonial. També han anunciat el mateix moviment Catalana Occident i GVC Gaesco.