La CNMV crea un semàfor per evitar casos com les preferents
Una escala de colors advertirà del risc dels productes d’inversió
BarcelonaMilers d’inversors van sentir-se enganyats amb les preferents. De fet, els arbitratges, i fins i tot sentències judicials, han demostrat que en molts casos els afectats van contractar un producte que ni entenien ni era adequat per a ells. Ara la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) vol evitar que aquests casos es repeteixin. Per això ha creat un nou codi que classificarà els diferents instruments financers perquè qui els contracti, d’una manera molt senzilla, sàpiga a què s’enfronta i, de retruc, en un futur no pugui al·legar desconeixement.
El sistema és molt senzill, un semàfor de colors, molt semblant al que s’utilitza per classificar el consum energètic dels electrodomèstics. Hi haurà cinc nivells, de la A a la E, en què el primer serà el de menys risc i l’últim el que en tindrà més.
De fet, arran del cas de les preferents, tant la defensora del poble com la subcomissió de transparència que es va crear al Congrés havien demanat aquest tipus d’informació. Juntament amb el codi de lletres i colors que alertaran del risc, també hi haurà unes icones que informaran sobre la liquiditat del producte. Un tema molt important, ja que molts dels que van contractar preferents es van trobar atrapats en un producte que és deute perpetu i que no tenia liquiditat per la inexistència d’un mercat secundari on es pugui vendre l’instrument financer.
La liquiditat del producte s’indicarà amb una icona d’un o dos cadenats. I quan un producte tingui un compromís de devolució inferior al 90% en el venciment s’inclourà una llegenda que informarà que el compromís de devolució del percentatge que sigui del capital en el venciment i la venda anticipada poden provocar pèrdues. I, fins i tot, quan ho requereixi el producte, s’indicarà que la venda anticipada no és possible o pot implicar pèrdues rellevants.
Obligacions
Els emissors tindran les seves obligacions. Hauran d’incloure la informació en els precontractes i en la publicitat. I, fins i tot, sota el gràfic, hauran d’incloure, si escau, dues llegendes: instrument financer complex -pot ser difícil de comprendre- o instrument especialment complex, en què l’adquisició no es considera adequada per a inversors no professionals.
Per acabar, en els casos de productes especialment complexos, com els instruments contingents convertibles ( cocos ), deute estructurat, CFD, swaps o derivats d’OTC, entre d’altres, s’haurà d’incloure una advertència sobre el fet que la seva adquisició no és adequada per a particulars. Ara tot aquest sistema se sotmetrà a informació pública i fins al 30 de setembre els interessats hi podran presentar al·legacions abans de que entri en vigor.
La classificació de productes és un primer pas per enfortir la protecció dels inversors. L’esborrany de la nova llei de foment del finançament empresarial preveu dotar de més competències i autonomia la CNMV, com havia demanat la presidenta, Elvira Rodríguez. L’organisme tindrà més independència. Per exemple, fins ara la CNMV només imposava les sancions lleus i greus, però les molt greus només les podia posar el ministeri. Amb la nova llei, la CNMV posarà totes les sancions i després n’informarà el ministeri. La CNMV fins i tot podrà investigar, contractant detectius, si cal, les pràctiques de comercialització de productes, i podrà contractar auditors per detectar possibles fraus comptables. Ara el projecte de llei està pendent del dictamen del Consell d’Estat, abans de la seva tramitació.