Farmacèutiques

La CNMV obre expedient a Grifols per la seva informació financera i a Gotham per manipulació del mercat

El regulador borsari conclou així una investigació de gairebé nou mesos

2 min
La seu de Grifols a Sant Cugat

MADRIDEl terratrèmol a Grifols fruit de l'informe que fa nou mesos va publicar el fons nord-americà Gotham City Research, en què acusava la farmacèutica de tenir molt més deute, ha portat a un expedient sancionador per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a la farmacèutica, però també al fons nord-americà. En el cas de la companyia catalana d'hemoderivats, el regulador borsari espanyol ha obert un expedient per la seva informació financera, mentre que en el cas de Gotham, i també en el del fons d'inversió General Industrial Partners (GIP), ha obert un expedient per una manipulació del mercat, segons ha detallat l'organisme en un comunicat publicat aquest dimecres a la tarda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Addicionalment, la CNMV ha traslladat a la Fiscalia tota la informació respecte a la possible conducta manipulativa per part dels dos fons per tal que el ministeri públic estudiï si cal prendre accions penals per un possible incompliment de l'article 284 del Codi Penal (quan es difonen notícies, rumors o senyals falses o enganyoses oferint dades falsejades per alterar la lliure formació dels preus del mercat). En cas que la Fiscalia obri un procediment penal, la via administrativa quedaria suspesa fins que hi hagués un pronunciament judicial en ferm, apunta la CNMV.

D'aquesta manera, la CNMV conclou una investigació que va començar ara fa nou mesos al voltant de l'actuació del fons nord-americà, però també al voltant de la informació financera que Grifols havia aportat fins al moment.

Manipulació informativa

La CNMV ha conclòs que existeixen "indicis fundats de manipulació informativa" pel que fa a la manera d'operar de Gotham i GIP, però també "un incompliment de les obligacions relatives a les recomanacions d'inversió". L'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura apunta que en l'informe publicat per part del fons nord-americà el 9 de gener, quan va esclatar la crisi, s'introdueixen "diversos elements esbiaixats, falsos o enganyosos".

Pel que fa a Grifols, si bé s'ha acordat l'obertura d'un expedient sancionador, la CNMV manté totes les conclusions a les quals va arribar el 21 de març, quan tot i apreciar "deficiències significatives" en la informació financera de Grifols, el regulador borsari espanyol va descartar la necessitat que la farmacèutica reformulés els comptes. Això sí, li va exigir que ampliés una part de la informació que havia aportat al mercat sobre el rendiment i el deute de la companyia.

"El gruix de les incorreccions en els estats financers de Grifols fan referència a explicacions incompletes, mancança en els desglossaments, càlcul o inclusió d'operacions vinculades. Tot i això, les deficiències detectades als comptes de Grifols, si bé són complexes de valorar individualment i per separat, en conjunt es consideren significatives", apunta la CNMV. Fruit d'això, conclou que els inversos tenien "dificultats" per entendre adequadament l'estat financer de la companyia catalana.

En un fet rellevant publicat també aquest dimecres a la tarda, Grifols ha detallat que la proposta de sanció per part de la CNMV no arriba al milió d'euros. "Grifols considera que aquesta sanció no és material i, per tant, no tindrà un impacte en els seus estats financers", ha apuntat la companyia.

stats