La CNMV sanciona Josep Borrell perquè va vendre accions a partir d'informació privilegiada
Segons el regulador, Borrell hauria ordenat vendre títols d'Abengoa d'un familiar per 9.030 euros
BarcelonaLa Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha fet públic aquest dimecres que va obrir un expedient sancionador el juliol del 2017 a l'actual ministre d'Exteriors, Josep Borrell, per una acció durant la seva etapa com a conseller d'Abengoa.
Segons el regulador, Borrell va ordenar a una persona del seu entorn que vengués accions de la multinacional espanyola per valor de 9.030 euros el novembre del 2015. De fet, el mateix Borrell ha confirmat aquest dimecres al Congrés de Diputats que es tractava "d'una cartera de valors d'un familiar que administrava ell".
Tal com apunta el comunicat de la CNMV, Borrell "coneixia informació rellevant que encara no havia sigut publicada". El mateix arxiu també especifica que la resolució de l'expedient no és ferma i, per tant, Borrell encara la pot recórrer davant el ministeri d'Economia i Empresa. Des de la CNMV asseguren que el termini del qual disposa Borrell per presentar el recurs "s'aproxima a un mes". En cas que la decisió del ministeri d'Economia fos desfavorable al titular d'Exteriors, Borrell podria elevar aquest tràmit administratiu a la via contenciosa, és a dir, als tribunals. Si l'ex secretari general del PSOE fos finalment condemnat, s'enfrontaria a una sanció que "normalment acaba sent una multa econòmica", apunten des de la CNMV.
El titular d'Exteriors ha assegurat que recorrerà a la sanció, tal com avança 'La Información'. "Estem parlant d'una quantitat de 9.000 euros, que representa una part molt petita dels valors que desgraciadament vaig perdre; si hagués tingut informació privilegiada no ho hauria perdut tot", ha afegit. Borrell tampoc ha volgut detallar l'import de la sanció imposada per la CNMV, però ha explicat que "és bastant superior als 9.000 euros".
Més problemes amb la justícia
Josep Borrell ja va ser imputat per un tribunal de l'Audiència Nacional l'any 2016 per la fallida d'Abengoa. El també expresident del Parlament Europeu, juntament amb exmembres del consell d'administració d'Abengoa i Deloitte, va ser acusat de formar una comissió de delictes societaris en què s'havia falsejat documentació comptable i informació financera.
La justícia, però, va decidir finalment no citar Borrell com a investigat per la seva gestió dins l'empresa. L'Audiència va optar per centrar la investigació en Felipe Benjumea, expresident de l'empresa, i Manuel Sánchez Ortega, exconseller delegat.
La companyia d'energies renovables, que va arribar a un endeutament de 25.000 milions d'euros, va poder evitar el concurs de creditors després que un jutjat mercantil de Sevilla aprovés el seu pla de rescat. L'empresa va estar a punt d'abocar-se a la suspensió de pagaments més gran de la història d'Espanya després que diversos informes dubtessin de la seva viabilitat.