Economia 13/12/2016

La CNMC diu que prohibir l'economia col·laborativa és "comprar temps"

El president de l'organisme, José María Marín Quemada, reclama un marc regulatiu per a aquest fenomen

Europa Press
2 min
DEL BANC D’ESPANYA AL MACROREGULADOR 
 José María Marín Quemada, president de la CNMC des que es va crear l’octubre passat, era abans conseller del Banc d’Espanya. Marín Quemada ha sigut crític amb les administracions que han creat “barreres” a la competència.

MadridEl president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, ha afirmat aquest dimarts que les actuacions destinades a prohibir l'economia col·laborativa només serveixen per "comprar temps". En aquest sentit, ha reclamat un marc regulatiu per a aquest fenomen "imparable", que engloba empreses com la plataforma de lloguer d'habitacions entre particulars Airbnb o l'aplicació de taxistes amateurs Uber.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat Marín Quemada, des de la CNMC estan "preocupats per les actuacions realitzades per diverses administracions dirigides a prohibir" que aquests sectors es puguin desenvolupar. En la seva opinió, aquesta actitud per part dels poders públics acaba suposant "una pèrdua d'oportunitats" i "no resol res".

El president de l'organisme ha reconegut que la situació actual és nova per als organismes de competència i que a vegades no disposen de "les eines" per enfrontar-se a un fenomen com l'economia col·laborativa. "No podem posar límits a allò que no té límits. Si comencem a fer-ho, començarem a fer coses estranyes que no ens condueixen a cap fruit de qualitat", ha advertit Marín Quemada.

Segons el regulador, la CNMC ha d'actuar amb "prudència" i "mesura", però sense eludir responsabilitats per evitar perdre oportunitats de negoci, també "per als sectors més tradicionals". Per això, l'organisme que presideix és "absolutament conscient" que cal un bon marc regulador que faciliti aquest context i previngui dificultats. D'aquesta manera, ha criticat que a vegades "els interessos locals pesen molt", en referència a actuacions com les multes de l'Ajuntament de Barcelona a Airbnb.

Marín Quemada ha explicat que alguns serveis de l'economia col·laborativa "competeixen amb els ja establerts" i que cal entendre que això "produeixi incomoditats" a algunes empreses. Així doncs, ha advertit que la revisió del marc regulatiu hauria de contribuir a suavitzar el trànsit de l'economia tradicional cap a nous models i garantir que les noves plataformes compleixen amb les seves obligacions.

stats