Economia26/02/2015

La CNMC no afluixa i multa Repsol i cinc petrolieres més per pactar preus

Albert Martín Vidal
i Albert Martín Vidal

La dura pugna que està protagonitzant en les últimes setmanes la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) amb Repsol i Cepsa va viure ahir un nou episodi. L’organisme que vetlla pels interessos dels consumidors i que mira de garantir “la lliure competència de tots els mercats i sectors productius” va sancionar ahir sis petrolieres amb un total de 32,4 milions d’euros per haver pactat preus.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les companyies multades són Repsol, Cepsa, BP, Disa, Galp i Meroil. La sanció respon a pràctiques prohibides en la coordinació de preus dels carburants, així com a pactes de no-agressió i intercanvi d’informació entre les empreses mantinguts per afavorir els seus interessos en detriment dels consumidors. D’entre les sancionades, Repsol i Cepsa hauran d’assumir el gruix de la sanció: la primera pagarà 20 milions d’euros, i la segona 10 milions més.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta sanció s’ha tramitat en paral·lel a un altre expedient del regulador sobre els incompliments per part de les petrolieres d’una resolució sancionadora del 2009. En aquell cas, s’investigava la fixació indirecta de preus a empresaris independents, mentre que la sanció feta pública ahir arriba després de les inspeccions fetes per competència el juliol del 2013 a les seus de diverses empreses del sector.

Nou cop a les petrolieres

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat arriba en un context de dura pugna entre Competència i les petrolieres. La tasca de control que efectua la CNMC ha fet que tant Repsol com Cepsa hagin presentat recentment peticions de recusació del president de l’organisme, José María Marín Quemada, i de dues conselleres més. Les dues peticions han sigut rebutjades en els últimes dies en diferents estaments de la mateixa CNMC.

Repsol havia demanat que s’apartés Marín Quemada, María Ortiz i Idoia Zenarrutzabeitia d’un expedient sancionador que tenia obert per una suposada “enemistat manifesta”, una “pèrdua d’imparcialitat objectiva” i un “sentiment personal de rebuig”.

Cargando
No hay anuncios

La també sancionada Meroil, per la seva banda, deia ahir en un comunicat que no ha subscrit cap pacte amb altres companyies, qualificava la sanció d’“arbitrària, injusta i il·legal” i anunciava futurs recursos.

El preu dels carburants ha sigut motiu de polèmica recentment, després que la CNMC acredités que les petrolieres van aprofitar l’abrupta caiguda del preu del barril de Brent per augmentar els marges que en els preus imposats als consumidors durant el mes de desembre.