Clatellada de Junqueras en una nit d’aniversaris
Agbar ha portat la seu a Madrid perquè “li queia l’acció”
BarcelonaDesprés d’un dia de tempestes a Barcelona, la pluja es va aturar sobre les 19.00 hores, quan s’iniciava l’acte del Dia de la Cambra. El fenomen va ser premonitori i la Cambra de Comerç, una de les institucions que menys s’ha expressat sobre el conflicte polític que viu Catalunya, tampoc es va voler mullar ahir.
El seu president, Miquel Valls, tornava a l’escena pública després dels greus problemes de salut que ha patit durant l’estiu, i en la salutació a les empreses reconegudes ahir -les que feien 50, 75, 100, 125 o 150 anys- no va fer al·lusions al tràngol institucional, tret que se sobreinterpretés un consell que va donar: “Aquestes empreses han sabut adaptar-se als canvis”.
A l’acte, que va arrencar amb mitja hora de retard i sense la presència dels seus dos principals convidats -Santi Vila, conseller d’Empresa, i Oriol Junqueras, vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, que va fer tard-, s’hi van lliurar un centenar de distincions. Això va permetre que s’hi barregessin veritables gegants -Agbar, Cuatrecasas i Roca- amb un reguitzell d’hostals, perruqueries, joieries, forns, laboratoris, conservers i fàbriques.
Les petites potser tenen un altaveu menor, però els sobraven les ganes de parlar de la qüestió. El contrari semblava impossible: quatre dels nou patrocinadors de l’acte han tret la seva seu de Catalunya en els últims dies (CaixaBank, Abertis, Gas Natural i Agbar) i es respirava disgust. “Estem que trinem”, deia un industrial que espera que les borses i la situació econòmica posin punt final al Procés. Ben a prop d’ell, un destacat advocat lamentava el tractament que va fer TV3 de la notícia de les pressions rebudes per Seat de la Casa del Rei per moure la seu fora de Catalunya.
“Festival” a la Caixa d’Enginyers
Qui no compartia empipament era la Caixa d’Enginyers. El seu president, Josep Oriol Sala, no amagava el moment dolç de la cooperativa després de les decisions de CaixaBank i el Sabadell de treure la seu de Catalunya. Tot i que no va voler dir quants nous clients han fet, sí que apuntava que estava sent “un festival”.
Albert Martínez Lacambra, conseller delegat d’Agbar, va adreçar unes paraules als assistents i va advertir contra la teoria del decreixement: “La riquesa es pot repartir, la pobresa només es pot prorratejar”. També es va referir a la “dolorosa i necessària” decisió de treure la seu de Catalunya, fet del qual va culpar els mercats: “Ens queia l’acció”.
Junqueras tampoc va esquivar el to polític. “No estem gens satisfets que hi hagi empreses que senten la necessitat o la preferència de treure la seu social de Catalunya -va dir-. Òbviament, cal recordar que hi ha 260.000 empreses que aquesta decisió no l’han presa, que tenen confiança en elles mateixes i en aquesta societat”. Malgrat el somriure i la pausa amb què va pronunciar aquestes paraules, la clatellada va ressonar.