Economia19/12/2019

El Círculo Ecuestre, al rescat de Barcelona

L'entitat organitza un cicle de conferències amb directius perquè la ciutat "recuperi posicions"

Albert Martín
i Albert Martín

Barcelona"Vam tocar el cel de les ciutats, molts es miraven en nosaltres". Amb aquesta evocadora melangia iniciava Enric Lacalle aquest dijous la seva intervenció al Círculo Ecuestre per anunciar un cicle de conferències sobre la situació que travessa Barcelona. "Jo anava a Madrid i tot el món volia ser Barcelona, ara ja no tant", afegia el veterà directiu i ara president del Saló de l'Automòbil de la capital catalana.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'acte, en un dels salons de la vetusta entitat i amb patrocini d'Agbar i del Consorci Barcelona Zona Franca (del qual Lacalle va ser delegat), ha comptat també amb la presència del flamant president de l'entitat, Antonio Delgado. Tots dos han explicat que el cicle de conferències comptarà amb 16 actes en què es preguntarà als convidats sobre dues qüestions: què fer per recuperar les més de 4.000 empreses que han marxat (no hi va haver cap referència al fet que són les adreces postals les que han canviat, i no les empreses) i on seria la ciutat "sense l'impacte dels últims temps".

Cargando
No hay anuncios

Per si no quedava prou clar que el que pretén l'Ecuestre –tradicional estrella de la constel·lació d'entitats de caràcter unionista– és parlar sobre les negatives conseqüències del Procés, Lacalle ha especificat, quan li han preguntat sobre quina és la situació que viu Barcelona per merèixer aquesta reflexió, que "hi ha molts dies que això sembla la revetlla de Sant Joan". "Ens agradaria que això es calmés", ha afegit. Els detalls econòmics sobre la crisi barcelonina no han aparegut. Hi ha hagut, això sí, referències vagues a "indicadors que baixen cada trimestre" i a una pèrdua de "pistonada".

Cargando
No hay anuncios

Els últims indicadors que s'han conegut, però, van en direcció contrària. El Cercle d'Economia constatava aquesta setmana que Catalunya ha crescut a un ritme més alt que Espanya fins i tot en el bienni àlgid del Procés, des del 2017, i ni tan sols les dades que es coneixen de l'últim octubre, quan els disturbis de protesta per la sentència del Procés van encendre totes les alarmes, han refermat el suposat impacte econòmic.

Els mateixos Lacalle i Delgado han admès que Barcelona no està en "decadència". "Barcelona juga a la lliga de les grans ciutats i hi segueix jugant", ha dit el veterà directiu, que ha afegit que la ciutat "tenia la fama i encara la manté".

Cargando
No hay anuncios

I tot i que l'Ecuestre no acabi d'aclarir si la capital catalana està en crisi o no, a les jornades, que s'allargaran fins al 2021, hi aniran ponents de primer nivell. El primer, al gener, serà Luca de Meo, president de Seat, si aleshores encara ho és. També hi haurà el conseller delegat del Mobile World Congress, John Hoffman, i al llarg de les 16 ponències es debatran diferents àmbits econòmics que afecten Barcelona, incloent-hi els Jocs d'Olímpics d'Hivern del 2030 i el Barça. "És el primer club esportiu del món, factura més que els clubs de rugbi", ha assegurat Lacalle.

Si la referència a un esport que no està ni remotament a prop dels que més diners mouen ha sonat extemporània, no ho ha sigut menys la manera com Delgado ha parlat de possibles col·laboracions amb entitats com Barcelona Global. "Estamos trabajando en ello", ha dit, parafrasejant involuntàriament una de les cèlebres sentències d'Aznar.