Cinc dels vuit bancs que suspenen els tests d'estrès són espanyols
CatalunyaCaixa, Unnim, el Banco Pastor, la CAM i Caja 3 són les entitats espanyoles que no passen l'examen
BarcelonaVuit entitats financeres europees han suspès les proves de solvències de l'Autoritat Bancària Europea (EBA). Cinc d'aquestes entitats són espanyoles. Entre elles hi ha CatalunyaCaixa, Unnim, el Banco Pastor, la CAM i Caja 3. Entre les entitats financeres que no aproven hi ha també dos bancs grecs i un d'austríac.
L'EBA situa l'aprovat en un capital bàsic (tècnicament anomenat core tier 1) del 5%. En el cas de les entitats espanyoles, les catalanes CatalunyaCaixa i Unnim voregen l'aprovat, la primera amb un core capital tier 1 del 4,8% i la segona amb un 4,5%. El capital bàsic de Caja 3 s'eleva al 4%, el del Banco Pastor un 3,3% i el de la Caja de Ahorro del Mediterráneo (CAM) al 2,8%.
Espanya portava a l'examen el 95% del seu sistema financer, lluny de la mitjana del 60% de la resta de països europeus. Els grans bancs espanyols superen sense problemes els tests, mentre que les cinc entitats que han suspès, tot i no aprovar els tests, no necessitaran incrementar el seu capital, segons ha confirmat el Banc d'Espanya. La raó de que no necessitin recapitalitzar-se més ve donada pel fet que el regulador espanyol considera capital bàsic les provisions genèriques que ha anat fent acumular a les entitats en els darrers per fer front a moments de crisi. Per contra, les proves de l'EBA no han computat aquest criteri com a capital de màxima qualitat, un criteri molt criticat per les pròpies entitats i pels responsables econòmics.
El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ha llençat un missatge tranquil·litzador sobre la fortalesa del sistema financer i ha dit que els resultats finals són els que ja s'esperaven i que és "raonable". Avui "gairebé els celebrem" ha dit. I és que ha recordat que el panorama que dibuixen aquestes proves és com "quan posen 40 camions plens de grava en un punt per posar-lo a prova". Ara bé, ha recordat que no és una prospecció de futur, no vol dir que sigui un dibuix del que passarà a Espanya.
Pel governador, és important la "transparència" que això dóna pel sistema financer espanyol i recorda que la tasca supervisora seguirà sent igual de dura. A tornar a posar deures al govern a espanyol a qui ha dit que perquè la situació es normalitzi i torni a fluir el crèdit cal fer totes les reformes i complir estrictament amb el dèficit. Ha estat molt crític amb la manca d'acord europeu per resoldre el problema del deute sobirà grec, origen de les turbulències. "Cal fer moltes més coses", ha dit.