Economia22/08/2019

La cimera del cava acaba sense acord

Els viticultors celebren la trobada i les bones vibracions, però mantenen la vaga del 5 de setembre

Paula Clemente
i Paula Clemente

BarcelonaUna reunió de la qual tothom ha sortit amb bon gust de boca no impedirà l'aturada dels pagesos del cava el pròxim 5 de setembre, en plena verema. Teresa Jordà, consellera d'agricultura de la Generalitat, s'ha reunit aquest dijous amb representants d’Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (Jarc) i l'Associació de Viticultors del Penedès. Acompanyada de Salvador Puig, director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi, la intenció era tractar l'actual situació del sector i aprofundir en les reivindicacions dels viticultors i pagesos.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les tres entitats han celebrat, en aquest sentit, el suport mostrat per la consellera. També han valorat positivament el seu compromís d'estudiar les mesures necessàries per assolir un equilibri entre l'oferta i la demanda, flexibilitzar els compromisos que depenguin de la conselleria i fer complir les mesures proposades per les Denominacions d’Origen (DO) que depenguin del ministeri d'Agricultura. Això, però, no ha sigut suficient per resoldre el problema que planteja el preu al qual les grans marques compraran el raïm aquesta verema.

Cargando
No hay anuncios

Així, els pagesos han decidit mantenir la vaga de collita el 5 de setembre i les accions de protesta com ara col·lapsar l'accés als grans cellers amb els seus tractors per al mateix dia. Això no obstant, les parts s'han emplaçat a una reunió a l'octubre per començar a treballar en un acord que satisfaci totes les parts i impedeixi que aquesta situació torni a donar-se en la verema de l'any vinent.

El raïm, a preus de fa 20 anys

Els pagesos i viticultors van començar a mitjans de mes una sèrie de mobilitzacions per denunciar "que els preus del raïm i del vi d'aquesta campanya són ruïnosos per als productors" i que "no els permeten ser viables". Parlen d'una davallada de fins al 28% en el preu, cosa que els retorna a valoracions del 1998 i a la qual, diuen, no troben justificació.

Cargando
No hay anuncios

De fet, els grans cellers ofereixen per a la pròxima verema un preu que s'acosta als 0,30 euros per cada quilo de raïm. Els elaboradors de Corpinnat –nou productors del Penedès que van desmarcar-se de la DO Cava– asseguren, en aquest sentit, que s'haurien de tancar aliances a mitjà i llarg termini amb un preu garantit als pagesos a partir dels 0,65 euros per quilo. Per a ells, que el preu que ofereixen els grans cellers retrocedeixi al que es pagava fa 20 anys, és "una retallada unilateral" que "no només atempta contra el principal sector econòmic de la comarca, la pagesia, sinó que posa en perill el futur de centenars de famílies i el del conjunt del territori”.

La decisió de les empreses del cava

El conflicte ha sumat, en aquest sentit, noms propis a favor i en contra. Henkell-Freixenet va expressar, per exemple, la seva intenció de no apujar el preu del raïm en una reunió mantinguda dimarts passat amb les entitats que lideren la mobilització. Segons els treballadors afectats, representants de la companyia els van traslladar la intenció de pagar el quilo a 0,30 euros. També segons ells, aquest any Codorníu l'ha fixat en 0,35 euros.

Cargando
No hay anuncios

Juvé & Camps, en canvi, assegura que pagarà el raïm collit a mà aquest any a un preu d'entre 0,60 i 0,75 euros el quilo, en línia amb el que demanen les associacions esmentades. Petits i Mitjans Elaboradors de Cava (PimeCava) ha exigit, també, un preu just pel raïm i ha reclamat que "el prestigi del cava no pot passar per l'empobriment dels viticultors".

A la reunió celebrada aquest dijous, explica Joan Pascual, de l'Associació de Viticultors, no s'ha parlat de preus, perquè la voluntat era assentar les bases d'una relació satisfactòria per a tots. El mínim que reivindiquen els productors, però, és que no se'ls demani que venguin per sota del preu de cost. “La situació no s'arregla per canviar una sola cosa”, conclou Pascual. Per això, el tema queda pendent de la següent reunió, on esperen que es trobi una fórmula que serveixi a tots els implicats.

Cargando
No hay anuncios