Ciments Molins inverteix quasi 12 cops més a l'estranger que a Espanya
La internacionalització permet compensar amb escreix les pèrdues del mercat domèstic
BarcelonaLa crisi de la construcció ha passat factura a la indústria cimentera. La principal companyia catalana del sector, Ciments Molins, ha salvat els guanys gràcies als resultats del negoci internacional, que, alhora, s'ha convertit en la principal diana de les seves inversions.
La companyia, que aquest divendres ha celebrat la junta d'accionistes, destinarà l'any 2016 un total d'11 milions d'euros a la inversió a les seves societats espanyoles, mentre que invertirà 128 milions a les societats a l'estranger –gairebé 12 cops més que a Espanya–, unes societats que té amb socis i a les quals aportarà una quantitat proporcional a la seva participació, ja que el total d'aquestes inversions puja a 317 milions d'euros.
Molins té presència a l'Uruguai, l'Argentina, Mèxic, Bolívia, Tunísia, la Xina, l'Índia i Bangla Desh. L'any 2015 el va tancar amb un benefici net de 50,8 milions d'euros, un 65% més que l'any anterior. Un resultat impulsat pel negoci internacional, que va aportar uns guanys de 70 milions d'euros, mentre que el negoci espanyol, el de l'Argentina i el de Tunísia van aportar unes pèrdues de 19,1 milions. D'aquests, 13 milions de pèrdues corresponen a les societats espanyoles.
La tònica es va mantenir el primer trimestre d'aquest any, que la companyia va tancar amb uns guanys de 15,3 milions, el 2% més que en el mateix període de l'any anterior, tot i que la rendibilitat de les participades a l'Amèrica Llatina s'ha vist afectada pel canvi del dòlar respecte a l'euro i la devaluació de les monedes locals. Això ha suposat un impacte de 9,6 milions en el resultat brut operatiu (ebitda), quan l'any passat només va impactar en 2 milions d'euros.
El conseller delegat de la companyia, Julio Rodríguez, ha reconegut que la companyia esperava una millora en el consum de ciment a l'Estat aquest any, però ara "les projeccions són negatives". Segons el conseller delegat, el consum de ciment no creix perquè no surt obra pública a licitació i la que està contractada s'està fent lentament i amb retards.
De fet, Molins creu que només amb el nou forn de la planta de Sant Vicenç dels Horts podria abastir de ciment tot Catalunya. Actualment exporta un 70% de la producció d'aquesta planta, per la feblesa del mercat nacional. A més, té parada la planta de Sant Feliu de Llobregat i es comença a plantejar desmantellar les línies antigues de Sant Vicenç.
La debilitat de la construcció a Espanya ha fet modificar a Molins l'evolució prevista per a aquest any. A Catalunya, segons les dades de la patronal Oficemen, es calcula que el consum aquest any serà d'1,38 milions de tones, un 1,2% menys que l'any passat i un 84% menys que els màxims del 2007, quan es va arribar a 8,1 milions de tones. A Espanya es preveu arribar a un consum d'11,2 milions de tones, un 1,2% menys que l'any 2015, quan havia pujat el 5,3%, i un 80% menys que els màxims del 2007.
Segons el director d'operacions de Molins i president de la patronal catalana Ciment Català, Salvador Fernández Capo, el consum actual de ciment està a nivells de l'any 1957, però el consum per càpita és molt inferior, perquè la població espanyola ha crescut, la qual cosa demostra la depressió del sector de la construcció.