El Cercle d'Economia demana un referèndum "acordat" si el 27-S guanyen els independentistes

El fòrum empresarial rebutja decisions unilaterals i defensa que les eleccions no són l'instrument per resoldre definitivament la relació entre Catalunya i Espanya

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del Cercel d'Economia, Antón Costas, en la inauguració de les jornades de Sitges / TJERK VAN DER MEULEN
àlex Font Manté
16/09/2015
2 min

BarcelonaEl Cercle d'Economia ha publicat aquest dimecres una de les seves famoses notes d'opinió en la qual es posiciona de cara a les eleccions que se celebraran a Catalunya el proper 27 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la nota, el Cercle rebutja que, sigui quin sigui el resultat electoral, es prenguin "decisions unilaterals que puguin posar en risc el principi de legalitat i la pertinença a les institucions europees i a l'euro". Tot i així, més endavant defensa que si els ciutadans donen el seu suport "de forma clara" a les formacions independentistes, "el principi democràtic de la nostra Constitució obligaria els poders públics a trobar una via legal i acordada que permetés celebrar una consulta específica per conèixer el sentit precís dels ciutadans respecte a l'encaix de Catalunya a Espanya".

Aquestes són altres parts destacables de la nota d'opinió:

  • "Qualssevol que siguin els resultats electorals, el Govern que en resulti estarà legitimat per l'exercici lliure i sobirà dels votants".
  • "Creiem fermament que qualsevol canvi estructural –i la independència en seria la màxima expressió– requereix una majoria qualificada que en cap cas pot desprendre's d'unes eleccions com aquestes, sinó de la legitimitat d'una consulta legal, acordada i ben informada.
  • "No compartim decisions unilaterals que puguin posar en risc el principi de legalitat i la pertinença a les institucions europees i a l'euro. Com és lògic, donada la naturalesa d'una institució com la nostra, vinculada al món econòmic, veiem amb preocupació les conseqüències que podrien tenir per a l'economia, les finances, les inversions i la presència de seus empresarials a Catalunya".
  • "Un resultat electoral del 27-S que donés majoria parlamentària al conjunt de les forces polítiques que no porten al seu programa la independència no podrà interpretar-se en el sentit que la societat catalana és partidària de l''statu quo'".
  • "A Catalunya existeix un desig àmpliament majoritari de millora de l'autogovern, de canvi del model de finançament i de reconeixement polític de la seva personalitat [...] Les eleccions del 27-S juntament amb les eleccions generals de desembre obren una nova finestra d'oportunitat per, a través del diàleg, l'acord i la reforma, fer-ho possible".
  • "Després del 27-S i de les eleccions generals del desembre, l'objectiu prioritari haurà de ser reconciliar el principi de legalitat de l'estat de dret amb el principi democràtic [...] Les aspiracions d'una gran majoria de ciutadans de Catalunya a un millor autogovern i al reconeixement de les seves singularitats tenen encaix en el nostre ordenament legal".
  • "El principi democràtic de la nostra Constitució obligaria els poders públics a trobar una via legal i acordada que permetés celebrar una consulta específica per conèixer el sentiment precís dels ciutadans respecte a l'encaix de Catalunya a Espanya".
stats