Els centres comercials podran obrir entre setmana

El Govern aixeca el tancament a les grans superfícies, però manté les restriccions a l'hostaleria

El centre comercial L'Illa Diagonal, a Barcelona, el passat gener.
ARA
26/02/2021
5 min

BarcelonaEls centres comercials podran tornar a obrir a partir de dilluns amb un 30% de l'aforament, després d'estar gairebé dos mesos tancats per les restriccions contra la pandèmia. Ho ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha puntualitzat que els restaurants que estiguin dins de les superfícies continuaran sense poder oferir servei. "Permetem que es pugui anar a fer les compres als centres comercials, però no volem que siguin un lloc per anar-hi a passar el dia", ha deixat clar Vergés. També ha afegit que les botigues de més de 400 metres quadrats podran aixecar la persiana, però limitant la superfície d'atenció al públic als 400 metres quadrats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa a l'àmbit esportiu, s'amplia l'aforament de les activitats grupals en interiors i es podrà arribar al 30% –sempre que la ventilació sigui l'adequada–. A les piscines es podrà permetre l'entrada de fins al 50% de l'aforament. En l'àmbit escolar, els canvis que s'han aprovat passen per permetre que es puguin tornar a fer excursions amb pernoctacions, "sempre que siguin amb el mateix grup bombolla de classe", segons ha concretat Vergés. La consellera també ha anunciat que s'està treballant per recuperar les classes presencials a les universitats dels cursos de segon de carrera a partir del 8 de març.

Durant la roda de premsa, la consellera també ha analitzat les dades epidemiològiques. "Estem en una situació estable però amb una ocupació de llits crítics molt alta", ha advertit. Així, es preveu que els pròxims dies el nombre de contagis es mantingui estable, però el problema és que les UCI continuen molt plenes: a 25 de febrer, hi ha 569 malalts crítics de covid i 422 de la resta de patologies. Abans de la pandèmia, Catalunya tenia poc més de 600 places d'UCI en total. "Si ara hi hagués un repunt de casos, els nous ingressos se sumarien als actuals i podríem arribar a xifres molt elevades, que obligarien a desprogramar l'activitat assitencial no covid", ha alertat Vergés, que ha insistit en mantenir les mesures per evitar els contagis.

Sobre la variant britànica, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reiterat que acabarà sent la predominant i, per tant, ha dit que és evident que ha entrat i entrarà a les escoles. Tot i això, ha detallat que no ha variat gaire el nombre de grups confinats per casos de coronavirus o que tenen només un cas aïllat, amb unes xifres similars a les del primer trimestre durant la segona onada. Ara bé, sí que han crescut els grups on hi ha cinc o més casos, que és una xifra més elevada que la del període anterior.

Pel que fa al brot detectat a la Vila Universitària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Argimon ha dit que ahir a la tarda es va començar a fer el cribatge als residents i els van fer 504 tests PCR. Tot i que hi ha uns 1.400 estudiants que viuen a la Vila Universitària, Argimon dona per fet que no s'hi presentaran tots i que n'acabaran fent un miler. També ha avançat que tindran els resultats la setmana que ve. "Creiem que les mesures que ha pres la UAB seran suficients", ha afegit.

En relació amb una possible flexibilització de mesures de cara a Setmana Santa, Argimon ha recordat que encara falta més d'un mes, una "eternitat" en context de pandèmia, i ha remarcat que és molt complicat fer prediccions a un mes vista. El secretari de Salut Pública ha dit que saben com és d'important la Setmana Santa "des de molts punts de vista" i ha garantit que quan arribi el moment es tindrà en compte.

Vergés també ha dit que la seva conselleria té constància d'un augment de desplaçaments a la Vall d'Aran, tant entre setmana com el cap de setmana, i ha fet una crida a respectar les restriccions. En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que al marge del control policial d'entrada i sortida de l'Aran, cal que la ciutadania tingui clar que hi ha el mateix confinament que a la resta de comarques de Catalunya i que s'ha de complir per no posar en risc ni la salut dels de fora ni la dels de dins.

Al ser preguntada pel certificat de vacunació que s'està debatent a la UE, Vergés ha dit que és un debat interessant però ha alertat que no pot contribuir a la creació de desigualtats. En aquest sentit, ha explicat que primer cal garantir que tothom té accés a la vacuna. "Sense això ho podem debatre però no dur-ho a terme, una gestió de la salut ètica intenta reduir les desigualtats i no pas generar-ne de noves", ha dit.

D'altra banda, tant Vergés com el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, han defensat el dret a manifestar-se i han dit que autoritzaran totes les protestes que es convoquin per al 8-M. Això sí, Sàmper ha puntualitzat que, com es fa amb totes les manifestacions, el Procicat les estudiarà i potser proposarà modificacions en la seva organització i recorregut per tal que es respectin les mesures sanitàries.

Agències de viatges que falsifiquen PCR negatives

El comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha advertit que han detectat dues agències de viatges, una de Mataró i una altra de Santa Coloma de Gramenet, que falsificaven certificats de proves PCR negatives per viatjar per Europa. S’han investigat 27 clients i el propietari de l’establiment del Maresme. El propietari i dos treballadors de l’empresa de Santa Coloma han estat detinguts.

D'altra banda, Molinero també ha alertat d'un augment d'estafes telefòniques relacionades amb el covid i sobretot dirigides a centres mèdics i residències geriàtriques. El comissari ha recordat que les vacunes no es poden comprar ni vendre, ja que són subministrades pel departament de Salut. També ha notificat que ahir els Mossos i les policies locals van aixecar 106 actes per vulneració del confinament comarcal: 42 per infraccions dels restaurants i 125 per incompliment del toc de queda nocturn. No es va fer cap detenció.

Reparació del dany a la noia ferida

Sàmper també ha dit que els Mossos activaran el protocol de reparació del dany amb la noia que dimarts de la setmana passada va perdre un ull en una manifestació a Barcelona a favor del raper Pablo Hasél, presumptament per culpa de l’impacte d’un projectil de foam policial. El conseller també ha dit que la investigació interna dels fets ja està gairebé enllestida i que es lliurarà al jutjat que els investiga.

Dos mesos amb la persiana abaixada

Els establiments de més de 400 metres quadrats i els centres comercials, que portaven tancats des del 7 de gener, podran tornar a aixecar la persiana, això sí, només de dilluns a divendres i amb tan sols el 30% de l'aforament, com la resta del comerç no essencial. Des de la delegació catalana de l'Associació Espanyola de Centres Comercials (AECC) celebren la fi del tancament. Tot i que va poder obrir durant la campanya de Nadal, el sector ja arrossegava les restriccions de la segona onada i en aquell moment ja va denunciar que les mesures havien frustrat les promocions del Black Friday.

Precisament, l'AECC va fer balanç aquest dijous de les pèrdues que el sector va registrar el 2020 per l'impacte de la pandèmia. Les vendes d'aquests establiments van caure un 29%, fins als 33.392 milions d'euros, i l'afluència de visites es va desplomar un 34%, segons dades recopilades per la mateixa patronal. "Esperem que en el segon semestre, a partir de l'estiu, hi hagi una certa recuperació, però tot dependrà de l'evolució de la pandèmia", va manifestar el president de l'entitat, Eduardo Ceballos.

stats