Economia05/09/2019

Els viticultors reclamen que el preu del raïm pugi un 50% com a mínim

Els grans cellers paguen 30 cèntims per quilo i els pagesos en demanen 45

Elisabet Escriche
i Elisabet Escriche

BarcelonaMés de 700 viticultors i 400 tractors van paralitzar ahir la seva activitat en plena verema per protestar, quinze anys després de l’última protesta, contra els baixos preus del raïm que paguen aquest any els grans cellers; bàsicament, Henkell-Freixenet, Jaume Serra i, en menys importància, Codorníu, ja que el 80% del raïm que compra aquesta última cavista és ecològic i el paga a 44 cèntims el quilo. La jornada de vaga la van organitzar els sindicats Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Associació de Viticultors del Penedès i el recent creat Moviment de Joves Viticultors del Penedès.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els pagesos van denunciar que enguany les grans cavistes només els pagaran entre 28 i 35 cèntims per quilo de raïm, gairebé un 30% menys que fa un any. “Amb aquest preu no cobrim ni costos”, van explicar Isabel Vidal, cap sectorial de la vinya de JARC, i Eudald Planella, portaveu del Moviment de Joves Viticultors del Penedès.

Cargando
No hay anuncios

El sector va assegurar que com a mínim el preu del raïm hauria d’oscil·lar entre 45 i 50 cèntims per quilo, per tant, hauria d’incrementar-se almenys un 50% del cost d’aquest any. “Uns preus tan baixos enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen: no hi ha prestigi sense un preu digne i just per a tots”, va lamentar el sector en el manifest que es va llegir durant la manifestació.

🍇 Jornada d'aturada de la verema i mobilitzacions dels viticultors a l'Alt Penedès contra els baixos preus dels grans cellers amb el lema 'Preus justos per al raïm i el vi base per a vi i cava. Per a la pagesia i el territori!' pic.twitter.com/0IcAKiwl3h

Cargando
No hay anuncios

— Unió de Pagesos (@uniopagesos) September 5, 2019

El coordinador comarcal d’UP a l’Alt Penedès, Rafel Ramon Martorell, també va reclamar que s’apliqui la zonificació a la DO Cava per diferenciar “millor un producte d’una qualitat relacionada amb un territori concret”. Un punt polèmic que la DO té sobre la taula per resoldre i que ja va provocar fa uns mesos l’escissió de la DO de nou cellers per formar el segell Corpinnat. Actualment, l’organisme abraça fins a set comunicats autònomes.

Cargando
No hay anuncios

Els pagesos van començar la mobilització al cementiri de Sant Sadurní d’Anoia i després es van dirigir a la seu de Codorníu, on van ser rebuts pel director general de l’empresa, Ramon Raventós. També van manifestar-se davant de Freixenet -on no els va rebre ningú-, Jaume Serra i Torres. “A Freixenet ja saben qui som i què pensem. No tenim gaire bona sintonia”, va lamentar Martorell. Durant la protesta també es van reunir amb els alcaldes de Sant Sadurní i Vilafranca i amb el president de la DO Cava. També va haver-hi manifestacions de viticultors a València.

Cargando
No hay anuncios

La manifestació té com a lema "Preus justos per al raïm i el vi base per a vi i cava. Per a la pagesia i el territori!". El mes d'octubre, quan acabi la verema, el departament d'Agricultura convocarà una reunió entre els cellers i viticultors per intentar regular els preus.

Dimecres la conseller d'Agricultura, Teresa Jordà, va enviar una carta al ministeri per reclamar que abordi el conflicte, perquè és competència de l'Estat, ja que la DO Cava abraça fins a set comunitats autònomes.