Cellnex va perdre 113 M€ en l'any més inversor de la seva història

La gestora de torres de telecomunicacions va entrar a cinc països i va incrementar un 55% els ingressos el 2020

El conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez.
2 min

BarcelonaÉs l'única cotitzada catalana de l'Íbex-35 que es pot vantar d'haver tancat el 2020 amb guanys a la borsa. I, malgrat que el seu compte de resultats segueix en vermell, Cellnex també va posar fi al primer any de pandèmia amb un rècord d'inversió en un sol exercici. El gestor de torres de telecomunicacions va registrar unes pèrdues de 113 milions d'euros que s'amplien respecte als 9 milions del 2019, segons ha comunicat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La companyia va millorar els seus ingressos un 55% fins als 1.608 milions, mentre que el seu ebitda (el resultat abans d'impostos i amortitzacions) va créixer un 72% i se situa en 1.182 milions.

Els costos financers que ha assumit per posar gasolina al seu creixement, justifica Cellnex, són precisament els responsables de l'increment de les pèrdues. Tot i el context de crisi, durant el 2020 el grup va entrar a cinc nous mercats: Àustria, Dinamarca, Portugal, Suècia i Polònia. Al país centreeuropeu hi acaba de tancar una nova operació de 1.600 milions per quedar-se amb 7.000 torres de Polkomtel Infrastruktura. "Totes les xifres superen les expectatives que teníem per a aquest any", ha admès Tobías Martínez, conseller delegat de la companyia. De fet, en un sol exercici Cellnex ha invertit prop de 16.000 milions. Per posar la xifra en context, des que va sortir a borsa el 2015 la inversió total és de 37.000 milions.

De cara al 2021, l'empresa està lluny d'aturar aquest ritme. Des de principi d'any ha compromès 9.000 milions per a diferents operacions i, segons l'empresa, encara té marge per gastar-ne 18.000. "Som coherents amb ser una empresa en fase inicial d'inversió que es finança amb deute i això té un impacte significatiu en el compte de resultats", ha remarcat José Manuel Aisa, director financer de Cellnex. L'operador insisteix que es pot permetre finançar aquest creixement: compta amb 17.400 milions de liquiditat disponible i prepara la seva quarta ampliació de capital en dos anys, aquest cop de 7.000 milions.

Canvi de paradigma

En la seva estratègia de consolidació, Cellnex també és conscient d'un altre canvi de paradigma. "L'evolució ens porta a ser cada cop més gestors de serveis i no tan sols d'actius immobiliaris", ha destacat Martínez. En els últims acords, l'empresa ha fet un pas més enllà i té més pes com a operador de centres de dades o sistemes d'antenes intel·ligents enfocats al 5G.

stats