Cellnex compra les antenes europees de Hutchison per 10.000 M€
L'empresa catalana sumarà un 40% més de torres de comunicacions en la seva adquisició més gran
BarcelonaLa companyia d'infraestructures de telecomunicacions catalana Cellnex ha tancat l'acord per comprar els actius europeus de l'empresa de Hong Kong CK Hutchison Holdings per un preu de 10.000 milions d'euros, segons ha comunicat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Aquesta és l'operació més gran que ha fet mai Cellnex, una companyia que no ha parat de créixer amb adquisicions, i li permetrà sumar 24.600 antenes als seus 61.000 emplaçaments actuals, amb un creixement del 40% en el volum d'actius.
Cellnex ha informat que pagarà a Hutchison uns 8.600 milions d'euros en efectiu, mentre que la resta del preu (uns 1.400 milions) es pagaran en accions de la mateixa Cellnex, que ampliarà capital, amb la qual cosa Hutchison passarà a tenir un 5% de l'empresa catalana.
Aquest moviment desplaçarà CriteriaCaixa com a quart accionista de la companyia, que actualment ostenta el 4,8% de l'accionariat. El primer accionista de Cellnex és Edizione, el hòlding de la família Benetton (13%), mentre que el segon és GIC (7%) i el tercer Adia (6,9%).
Cellnex ha indicat que l'operació es finançarà amb efectiu disponible de la companyia i altres instruments de liquiditat que té.
Les torres de comunicacions de Hutchison estan ubicades a Àustria, Dinamarca, Itàlia, Irlanda, el Regne Unit i Suècia. Amb aquesta operació, doncs, Cellnex podrà entrar en els mercats d'Àustria, Suècia i Dinamarca, i reforçar la seva presència a Itàlia, Irlanda i el Regne Unit.
Inversió de 1.400 M€ fins al 2030
A més de la compra, les dues parts han pactat un programa d'inversió per desplegar unes 5.250 torres de comunicacions més fins al 2030, amb una inversió prevista de 1.400 milions d'euros.
Cellnex, malgrat el seu bon comportament a la borsa durant la pandèmia liderant l'Íbex-35, va presentar la setmana passada els seus resultats entre el gener i el setembre, amb unes pèrdues de 84 milions d'euros, especialment perquè ha doblat les amortitzacions en aquest període respecte a l'any anterior, i per les despeses financeres associades a les seves últimes adquisicions.
De fet, la companyia considera que aquests resultats negatius són coherents amb la fase de creixement de Cellnex i espera que en els resultats dels pròxims trimestres continuï havent-hi números vermells.
Ara bé, els ingressos de la companyia van augmentar un 53% fins al setembre, fins als 1.149 milions d'euros, i l'ebitda va millorar un 68%, fins als 838 milions. Fins al 30 de setembre el 65% dels ingressos i un 73% de l'ebitda es van generar fora del mercat espanyol.
El deute net a 30 de setembre va pujar fins als 3.776 milions d'euros. La liquiditat disponible al tancament del semestre (tresoreria i línies de crèdit) era de 7.200 milions d'euros.