Economia26/08/2020

L'Estat planteja ara un permís retribuït o una baixa a pares amb fills en quarantena

Generalitat i CCOO defensen la primera opció mentre la UGT és partidària de la segona

Núria Rius / Pau Rumbo
i Núria Rius / Pau Rumbo

Madrid / BarcelonaFalten poc més de dues setmanes perquè comenci el curs i l’equació de la conciliació no s’acaba de resoldre o, com a mínim, així ho pensen les famílies, que ja han expressat les seves inquietuds. Aquest dimecres, la ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha començat a destapar una de les incògnites que sobrevolen aquests dies l’opinió pública: què passa si un alumne ha de fer quarantena? És més, com s’ho fa l’adult que el cuida si treballa? Celaá ha anunciat que el govern espanyol estudia “diverses possibilitats, com ara una baixa laboral o un permís retribuït”, per als pares que s’hagin de quedar a casa en cas que un menor hagi de fer quarantena perquè ha estat contagiat de covid o perquè algun company seu té el virus.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a la cadena SER, la ministra d’Educació ha explicat que són fórmules que “encara s’han de tancar” però que “ja s’estan negociant”. Durant l’entrevista, la Celaá ha insistit que en el cas que un menor s’hagi d’aïllar, “ha d’estar acompanyat per una persona adulta i no sol”, i ha recordat que ja al principi de la pandèmia el govern de Pedro Sánchez va aprovar una “fórmula semblant”.

Cargando
No hay anuncios

La ministra d’educació ha posat sobre la taula dues possibles mesures. D’una banda, el permís retributiu recuperable que l’executiu de Pedro Sánchez va tirar endavant durant les dues setmanes del confinament més sever. Aquest permís “excepcional” buscava assegurar que tots els treballadors obligats a confinar-se i que eren considerats “no essencials” no deixessin de percebre el salari, tot i que un cop acabat aquest confinament total havien de recuperar les hores de feina. I la segona opció seria una baixa laboral.

Portaveus del ministeri d’Educació han explicat a l’ARA que ja s’estan negociant les dues possibles solucions amb el ministeri de Sanitat, el de Treball, així com amb el ministeri d’Inclusió i Seguretat Social.Fonts ministerials però han insistit que “no treballen des de zero” i ho han justificat amb el denominat actualment pla “MeCuida”, que el govern espanyol va aprovar a finals de març a través d’un reial decret i que està vigent fins al 21 de setembre. Aquest pla recull el dret “d’accedir a l’adaptació de la jornada laboral” o a una “reducció” d’aquesta en “circumstàncies excepcionals”, entre les quals hi ha precisament el “tancament de centres educatius” i, com a conseqüència, la “necessitat” de tenir cura o atendre “una persona necessitada”.

Cargando
No hay anuncios

Baixa o retribució?

L’anunci de la ministra ha coincidit amb la petició de la Generalitat que el que es reguli sigui un permís retribuït i no una baixa laboral, una demanda que també va fer aquesta mateixa setmana el president del Govern, Quim Torra. “La baixa laboral és un acte clínic que ha de realitzar un metge. I no posarem personal mèdic fent baixes laborals que no són per necessitats clíniques”, ha deixat clar el director de l’Agència de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en roda de premsa. “Ha de ser un permís de conciliació i amb els mateixos drets que pugui tenir una baixa laboral”, ha insistit. Argimon ha recordat que tot el sector sanitari ha fet un gran esforç i que ara li toca moure fitxa al govern espanyol: “Els hospitals han triplicat les seves UCI en un tres i no res, l’atenció primària està donant-ho tot. L’única cosa que demanem a l’Estat és que pensi una mesura i que l’arbitri legalment, no és tant”, ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, aquesta no és l’opció que defensen tots els agents socials. El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, sí és partidari d’estendre el dret de la reducció de jornada que s’acaba el 21 de setembre, ja que, en declaracions a l’ARA, alerta que solucionar les dificultats de conciliació amb una baixa causarà “problemes de solvència a la Seguretat Social”. En canvi, des de la UGT, el seu secretari general a Catalunya, Camil Ros, és favorable d’instaurar el dret de baixa, que seria “més fàcil” d’articular que un permís retribuït. “Crear gestions per a una nova prestació pot ser una dificultat”, ha insistit també en una trobada amb la premsa.

Tot i que la ministra d’Educació ha parlat d’un “excés d’alarma” sobre la tornada a l’escola, tots dos sindicats coincideixen en què el que calen són “mesures urgents” tenint en compte l’imminent inici de curs. La proposta no s’espera que es resolgui aquest dijous a la reunió entre el govern espanyol i els consellers d’Educació de les comunitats, ja que no hi són presents “tots els ministeris competents”, han assegurat des de l’executiu de Sánchez. En tot cas, la trobada ha de servir per tancar els serrells oberts sobre l’inici del curs escolar.