Economia31/10/2017

Cecot retreu a Guindos que el decret per al trasllat de seus va contra les pimes

La patronal vallesana hi veu una pràctica legislativa fraudulenta

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaLa patronal vallesana Cecot ha retret al ministre d'Economia, Luis de Guindos, el decret del govern espanyol que facilita el trasllat de la seu social de les empreses, i fins i tot considera que hi ha una pràctica legislativa fraudulenta.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de la Cecot, Antoni Abad, ja ha enviat una carta al ministre en la qual expressa les seves queixes perquè considera que aquest decret va en contra dels accionistes de les empreses i, a més, afavoreix les grans companyies i perjudica les pimes, quan aquestes últimes són precisament el 90% del teixit empresarial.

Cargando
No hay anuncios

En la seva carta, Abad reclama al ministre que analitzi les seves queixes i esmeni el reial decret que facilita el trasllat de les seus empresarials. Per a Cecot, la regulació que ha fet el govern dels canvis de seus "és contraria a la tradicional prevenció del legislador" sobre els canvis de domicili, una prevenció que obeeix, segons la patronal, a prevenir la manipulació de la competència territorial dels jutjats i tribunals en perjudici dels socis i accionistes i dels creditors.

A més, segons Cecot, facilitar el canvi de domicili tal com s'ha fet "lesiona els drets de socis i accionistes, que són els propietaris de la societat". Cecot recorda que la junta d'accionistes és l'òrgan suprem de govern de les societats, i els administradors queden sotmesos al control de la junta. Però amb el decret aquests administradors poden decidir el trasllat de la seu en contra dels accionistes, que són els amos de l'empresa, i, fins i tot, el retorn de la seu ja no el poden decidir els socis, sinó que ho han de proposar els administradors.

Cargando
No hay anuncios

"Des de Cecot veiem en els arguments que donen suport a aquesta reforma exprés una voluntat més condicionada pel moment polític actual que per reforçar el paper dels administradors en detriment dels accionistes", diu en la seva carta Antoni Abad. "Només podem tornar a lamentar que es torna a promoure un canvi legislatiu des del govern [espanyol] que respon a resoldre els problemes d'algunes grans empreses i que impacta negativament sobre la majoria empresarial, les pimes", afegeix Abad.

"Parlem de més d'un milió de societats mercantils espanyoles que sobtadament han vist com els seus acords estatutaris fundacionals han quedat anul·lats -diu la carta- i per restituir aquests pactes fundacionals hauran de tornar a modificar els seus estatuts amb els consegüents costos addicionals d'adaptació".

Cargando
No hay anuncios

Segons la carta, l'exposició de motius del decret no explica les raons per les quals el decret contribueix a consolidar la unitat de mercat "i són molt difícils d'imaginar" aquestes possibles raons.

Però, a més, destaca que sobretot "és una pràctica legislativa fraudulenta dissimular que la veritable motivació és que es vol promoure i facilitar la sortida de les seus socials de Catalunya sense que els socis ho puguin impedir", i afegeix que si es digués de manera explícita "seria evidenciar que és una norma contraria al principi d'igualtat" que consagra la Constitució espanyola i "vulnera la llibertat d'empresa dins del marc de l'economia de mercat".