Cecot clama contra el centralisme de l'Estat amb els fons europeus: "La Generalitat és una mera gestora"

La patronal tem que les pimes quedin completament apartades del procés d'assignació

La patronal Cecot critica que el govern central estigui "fent política" amb els fons Next Generation i aplicant una política centralista que ha deixat de banda qualsevol tipus de capacitat de decisió per a les comunitats autònomes. "La Generalitat ens remet a Madrid perquè és una mera gestora de les convocatòries [per aconseguir fons]", lamenta Oriol Alba, secretari general de Cecot. "Les entitats estem veient amb incertesa i descontentament com s’està gestionant –afegeix Alba–. Tot el que no sigui fer una bona gestió tècnica voldrà dir que s’està fent política amb els fons europeus".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fet és que ara com ara els projectes estratègics "s’han d’anar a parlar a Madrid". En la resta de casos, l’Estat envia a les comunitats els fons establint exactament en què s’han de gastar aquelles partides que els entrega, sense cap marge de maniobra. Per a Alba, "la tutela centralitzada que es fa dels fons és una mostra de no confiança en la capacitat de gestió de les comunitats". I la percepció que té la patronal és que moltes empreses petites i mitjanes es poden quedar fora dels fons europeus precisament per la falta de capil·laritat i per la desconnexió del poder central amb la realitat de cada territori.

Cargando
No hay anuncios

Això coincideix amb els laments de la mateixa Generalitat, que fa uns dies demanava "participar, codissenyar i codirigir" els fons. "Volem participar activament en la convocatòria per poder adaptar-los al nostre teixit empresarial, que no és millor ni pitjor, però sí que és diferent", va dir Matilde Villarroya, secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus del Govern. De fet, el govern català va publicar aquest febrer un compendi de 80 pàgines que recopila fins a 23 projectes emblemàtics per als Next Generation, un recull que ara pot quedar en paper mullat. Això exclou els fons React, que estan pensats per combatre l'impacte més immediat del covid en l'economia, i en els quals les comunitats sí que tenen capacitat de gestió.

Cargando
No hay anuncios

Cecot també protesta per la falta d’informació i de previsió en la publicació de les convocatòries per accedir als fons. "Per què no s’informa de les convocatòries?", es demana Alba abans de recordar que en ple agost es va publicar una d’aquestes convocatòries amb només un termini de 10 dies per presentar-s’hi, un repte majúscul per a una pime, especialment si no ha optat mai a uns ajuts d’aquest estil.

Alba defensa els fons Next Generation, creats expressament durant la pandèmia del covid, com "una oportunitat realment històrica en què l’objectiu de la UE és fer evolucionar el nostre model i això passa un cop a la vida". Alhora, però, creu que això només es podrà aconseguir si es fa de la mà de totes les empreses ("pimes i Íbex", recalca). El número dos de Cecot qüestiona si l’operativa escollida per Madrid permet a les pimes acollir-s’hi.

Cargando
No hay anuncios

"No sabem el calendari de convocatòries, ni de les del 2021 ni de les del 2022. La incertesa és l’enemic de l’empresa. Si no sabem res, ¿com podem ajudar a transformar res?", es demana el secretari general de Cecot.

De quants milions estem parlant?

Els fons Next Generation es divideixen en dues parts: d'una banda, els MRR (mecanisme de recuperació i resiliència), que són la partida principal, amb 59.000 milions, serveixen per reformar l'economia cap a un nou model de creixement. De l'altra, els React, que estan dotats de 12.000 milions i, com el seu nom indica, estan pensats com a reacció a la crisi del covid i per compensar els impactes negatius més immediats.

Cargando
No hay anuncios

La magnitud del fons MRR és realment inèdita: dels 59.000 milions que rebrà Espanya en tres anys en transferències directes, i no com a crèdit, 24.000 ja haurien d’arribar aquest 2021. D’aquests diners, un 45% en teoria l’havien de gestionar les autonomies (com va explicar el mateix govern central), tot i que tal com està estructurat ara el sistema les comunitats simplement els canalitzaran i no hi intervindran.

En tot cas, dels gairebé 11.000 milions d'euros que passaran per les mans autonòmiques, la Generalitat calculava que en rebria uns 1.700 milions (que s'acostaven al 16% del total). Aquesta magnitud no arriba al pes demogràfic català ni tampoc a la contribució de Catalunya al PIB de l'economia espanyola, que s’eleva fins al 19%. Alba, però, adverteix que hi ha el risc que la quantitat esperada acabi no arribant.

Cargando
No hay anuncios

Cecot és una patronal integrada a Foment del Treball, organització empresarial que té relació directa amb la Moncloa. Tot i això, quan se li pregunta a Alba si han expressat aquestes queixes sobre els Next Generation a Foment, el secretari general de Cecot explica que, per ara, han trobat "poca resposta".

Antoni Abad reclama una reforma del sector públic català

Cecot ha celebrat aquest dimarts la 26a edició de la Nit de l’Empresari, en la qual el seu president, Antoni Abad, ha demanat al Govern una reforma del sector públic català. Durant el seu discurs, Abad també s'ha referit als fons Next Generation i ha demanat que es processin “amb professionalitat i transparència i col·laborativament amb el Govern català”. Segons Abad, “si es treballa amb els recursos d’altri, s’espera un plus de publicitat i control” igual que a les empreses. “S’ha de donar exemple”, ha reblat.