Mercat laboral
Economia 27/02/2023

Caure de camí al bar en hores de feina: un accident laboral, segons el Suprem

L'alt tribunal creu que la sortida per fer un descans forma part de l'activitat laboral normal

ARA
2 min
Façana de la seu del Tribunal Suprem a Madrid.

BarcelonaEls accidents anant i tornant de la feina es consideren accidents laborals. Són els denominats in itinere. Però si l'accident es produeix anant al bar a berenar, a mitja jornada, ¿és també un accident laboral? Segons el Tribunal Suprem, sí. L'alt tribunal espanyol ha unificat doctrina. Una caiguda de camí al bar per anar a berenar a mitja jornada és accident laboral. "S'ha d'entendre com una activitat normal de la vida laboral" que, si no hagués estat treballant, no s'hauria produït, sentencia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els magistrats de la sala social han estudiat el cas d'una dona que el novembre del 2016 "va patir una caiguda quan es dirigia des del seu centre de treball a un bar a berenar". Aquesta caiguda li va provocar una "situació d'incapacitat temporal" per la qual després es va obrir un expedient en què es va declarar que l'accident va ser laboral i que la responsabilitat era de la mútua corresponent. La mútua, disconforme amb aquesta conclusió, va portar el cas als tribunals perquè "la situació d'incapacitat temporal de la treballadora fos declarada derivada d'accident no laboral".

El jutjat social número 1 de Màlaga va desestimar la demanda i va coincidir que "l'accident va tenir lloc en ocasió de la feina, en la mitja hora d'entrepà que es descriu com a temps de treball pel conveni col·lectiu". El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia va confirmar la decisió. La mútua en qüestió va acudir al Suprem per demanar-li que unifiqués doctrina perquè, segons ell, el Tribunal Superior de Justícia d'Astúries havia dictat una sentència en què s'arribava a una altra conclusió en un cas similar.

Forma part del temps de treball

Ara el Suprem, en una sentència a què ha tingut accés Europa Press, ha indicat que la decisió a què va arribar el tribunal andalús és la que s'aferra a la "doctrina correcta". Els magistrats han explicat que "les circumstàncies que envolten el cas evidencien que l'accident va tenir lloc en ocasió de la feina, en produir-se en el temps de treball de què va disposar la treballadora per reposar forces".

En la resolució, de la qual ha estat ponent la magistrada María Luz García Paredes, el tribunal ha incidit que el fet que el lloc on va esdevenir el sinistre no fos pròpiament el lloc de la seva activitat professional no altera la seva vinculació amb el treball. "La seva sortida del centre [...] s'ha d'entendre com una activitat normal de la vida laboral que si no prestaven serveis no s'hauria produït", ha afegit.

stats