27/03/2014

CatalunyaCaixa tanca el primer any de beneficis

BarcelonaEl banc nascut de la fusió de les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa ha registrat el primer exercici fiscal complet amb benefici. CatalunyaCaixa va aconseguir el 2013 un resultat atribuït de 532,2 milions d’euros. L’entitat fusionada ja havia aconseguir uns guanys de 109 milions durant els seus primers sis mesos d’activitat -la segona meitat del 2010-, però ara ha tancat el primer any complet amb guanys.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 2011 l’entitat havia generat les primeres pèrdues, de 1.300 milions, una xifra que es va disparar fins als 11.856 milions el 2012 pels sanejaments, el traspàs d’actius al banc dolent i la recapitalització que s’havia dut a terme. L’any passat la neteja a l’entitat va seguir, amb les quitances programades als productes híbrids (participacions preferents i deute subordinat), que van aportar bona part dels beneficis (131 milions). 392 milions més van passar a formar part de les provisions totals de l’any, de 2.156,2 milions, en concepte d’arbitratges de les preferents i les possibles despeses per processos judicials. Tots aquests sanejaments situen l’entitat com un “banc atractiu davant de potencials compradors i preparat per afrontar amb garanties els pròxims tests d’estrès”.

Cargando
No hay anuncios

Descomptant tots aquests resultats extraordinaris positius i negatius, el negoci estrictament bancari que mesura el marge d’explotació va arribar als 167,8 milions. El marge d’interessos va acabar l’any en els 500,4 milions, amb una “mínima” reducció del 2,2% sobre el del 2012, tenint en compte el buidatge que es va produir a finals d’aquell any amb el traspàs de crèdits lligats a promotors al banc dolent. Tot i la caiguda, suposa una millora del 25% sobre el pla de negoci previst. Pel que fa a les despeses, es van reduir un 13,1%.

Igualment, el canvi de les participacions preferents va suposar un augment dels recursos propis. D’aquesta manera, el capital de màxima qualitat va créixer fins al 14,36%, amb una millora de 353 punts bàsics. Amb les noves normatives de Basilea III, el capital es va situar al desembre en el 12,3%.

Cargando
No hay anuncios

Escassa dependència del BCE

Una altra de les millores del sanejament de CatalunyaCaixa van ser els nivells de liquiditat aconseguits. L’entitat disposa de 15.005 milions, que cobreixen els venciments futurs, i té poca dependència (1.500 milions) del Banc Central Europeu.

Cargando
No hay anuncios

A finals de l’any passat, CatalunyaCaixa tenia uns actius de 63.000 milions, amb una reducció del 15% en relació amb 2012 per les vendes que manava el Memoràndum del rescat bancari de Brussel·les. El saldo de crèdit a clients fregava els 29.400 milions, una quantitat que aquest any l’entitat vol augmentar 5.000 milions més.

La morositat total del banc es va situar en el 13%, amb un repunt important sobre el tercer trimestre del 2013 per la reducció dels crèdits vius. El saldo de dipòsits va comptabilitzar uns 37.861 milions. Les reduccions en comptes a la vista van ser del 2,7% i en operacions a termini, del 7,6%. L’entitat té 3,6 milions de clients.

Cargando
No hay anuncios

Bankia “és més atractiva”

D’altra banda, el governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, va remarcar ahir que l’Estat, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), hauria de considerar “seriosament” la possibilitat de vendre més capital de Bankia, informa Europa Press. Al febrer va col·locar a la borsa entre inversors qualificats el 7,5% de la participació majoritària que controla.

Cargando
No hay anuncios

Linde, que es va mostrar “tranquil” per la salut del sistema financer espanyol, va destacar que és “obvi” que la situació de Bankia ha millorat i que ara “és més atractiva”. “Em sembla lògic que el FROB consideri aquesta possibilitat [la venda] seriosament”, va afegir el governador.

El Sabadell estudia treure a borsa la immobiliària

Cargando
No hay anuncios

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, va reconèixer ahir que estudia la possibilitat de treure a borsa la seva filial immobiliària Solvia. “Ara la nostra visió passa per mantenir i desenvolupar Solvia de cara a la seva possible flotació futura en el mercat”, va dir concretament. L’entitat financera ha sondejat els mercats durant els últims mesos per vendre la immobiliària. El mateix Oliu va admetre que el traspàs de Solvia es va considerar l’agost passat, abans de plantejar l’ampliació de capital del setembre passat. En aquest sentit, la junta del banc d’avui aprovarà l’entrada al consell del financer mexicà David Martínez, en substitució del president de Mango, d’Isak Andic. Oliu va afirmar que el Sabadell preveu entrar a Mèxic aquest any, on concedirà fins a 2.000 milions en crèdits en tres anys.