Turisme

Catalunya viu el maig amb més turistes i més despesa turística de la història

El cinquè mes de l'any se salda amb més de 2 milions de visitants, que van gastar 246 euros per persona

2 min
Turistes amb maletes al centre de Barcelona

BarcelonaEl 2024 està cridat a ser un any rècord per al sector turístic. Fa mesos que les dades apunten en aquesta direcció, tant a Espanya com a Catalunya. Però també més enllà: segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT), la indústria recuperarà enguany els nivells registrats abans de la pandèmia. I això significa batre tots els registres.

Les últimes dades de l'estadística de moviments turístics en fronteres (Frontur), elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i publicada aquest dimecres, indiquen que Catalunya va rebre en els primers cinc mesos de l'any més de set milions de turistes internacionals. Això significa un 13,1% més que en els primers cinc mesos del 2023 i un 5% més que en el mateix període del 2019, l'any en què, en conjunt, va registrar la xifra més alta, amb un total de 19,4 milions de turistes.

A tot Espanya, el nombre de turistes internacionals també apunta a registres històrics: més de 33,2 milions de persones han visitat l'Estat en els primers cinc mesos de l'any, un 13,6% més que en l'acumulat fins al maig del 2023, quan Espanya va batre el rècord absolut de turistes en un any, amb 85,1 milions. Només al mes de maig, Catalunya va rebre més de dos milions de turistes, una xifra mai assolida abans, mentre que Espanya va arribar als 9,2 milions, trencant la barrera dels nou milions per primera vegada en un mes de maig.

La despesa, en màxims

La despesa mitjana diària dels turistes que van visitar Catalunya al mes de maig va ser de 246 euros, la xifra més alta en un sol mes de la sèrie històrica, empatada amb el juny de l'any passat. Això suposa un 9,1% més que el maig de l'any anterior. A tot l'Estat, aquesta despesa ha estat inferior –de 204 euros–, però també és la més alta registrada fins ara, segons les dades que es desprenen de l'Enquesta de Despesa Turística (Egatur). En total, la despesa mitjana per persona va ser de 1.139 euros, un 2,2% més que el maig de l'any anterior, mentre que a tot Espanya aquesta despesa va ser de 1.263 euros, un 7,3% més.

En els cinc primers mesos de l'any, els territoris de l'Estat amb més despesa acumulada van ser les Canàries (amb el 22,3% del total), Catalunya (18%) i Andalusia (15,1%). La despesa a acumulada a Catalunya va ser de 7.779,6 milions d'euros.

stats