EXPORTACIONS
Economia04/12/2013

Una Catalunya fora de la UE tindria aranzels "irrellevants"

Les exportacions pagarien l'1,5%, segons el CCN

Ara
i Ara

Barcelona.El sobrecost que suposaria a les empreses catalanes exportar a la Unió Europea (UE), en cas de deixar de formar-ne part, serien "irrellevants", segons un estudi Centre Català de Negocis (CCN) al qual ha tingut accés l'ARA. En concret, d'acord amb les estimacions d'aquesta associació d'empresaris sobiranistes, el nou estat català pagaria "en el pitjor dels casos" un 1,5% d'aranzels de mitjana.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta xifra resulta del càlcul de la mitjana matemàtica que paguen actualment els països que no són membres de la UE. Això vol dir que no té en compte el pes dels productes que paguen més aranzels o els que en paguen menys, sinó que aplica a tots el mateix pes aritmètic. "Serveix per veure que no ens hem de preocupar gaire pels aranzels i que el discurs de la por que es posa les mans al cap per això i presuposa que tot plegat seria un desastre no és basa en cap realitat objectiva", explica el cap del servei d'estudis del CCN, Albert Macià.

Cargando
No hay anuncios

Reducció de les traves

L'estudi, basat en dades de l'Organització Mundial de Comerç (OMC), constata, a més, que la tendència dels aranzels és a reduir-se de manera continuada. Així, mentre al 1992 la UE aplicava de mitjana un 4% d'aranzels a les seves importacions, el percentatge va caure al 3% l'any 2000 i a l'1,5% a què es refereix el CCN el 2011, una rebaixa del 63% en menys de 20 anys.

Cargando
No hay anuncios

La mateixa tendència es va seguir a la majoria de països del món. En concret, el CCN es fixa en els casos de les dues potències emergents: el Brasil i la Xina. En el cas del país sud-americà, els aranzels van passar del 23,5% del 1992 al 13,6% del 2011. La Xina, per la seva banda, va passar d'aplicar un 39,7% d'aranzels a cobrar-ne un 7,9%, una davallada del 80% en 20 anys.

Entrar a l'OMC sense Espanya

Cargando
No hay anuncios

"Un fals argument del discurs de la por és que la independència aïllaria comercialment Catalunya", assegura l'informe, que constata que Catalunya pot integrar-se en organismes com l'OMC, que regula el comerç mundial, "amb el vot favorable de dues terceres parts dels membres" d'aquesta organització, fet que faria irrellevant un eventual vot en contra d'Espanya.

A més, l'associació d'empresaris sobiranistes considera que "res fa pensar" que Catalunya, encara que quedés fora de la UE, no pogués tenir un tractat de lliure comerç sense aranzels com el que el club dels països europeus té amb estats com Noruega o Suïssa.

Cargando
No hay anuncios

Les conseqüències d'una eventual sortida de la UE, segons el mateix estudi, no serien només per a Catalunya, perquè el país "està situat en un punt estratègic per al comerç internacional. És lloc de pas vital per a multitud de mercaderies", per això, "si es limita el comerç en sortirien perjudicats de forma directa aquells països que actualment fan passar els seus béns per Catalunya i de forma indirecta el comerç de tot la UE".

Per tot això, el CCN manté que "el més probable és que es mantingui la situació actual de facilitar el trànsit de béns i serveis sense traves aranzelàries" en el cas de la independència.