Economia03/10/2019

La creació de llocs de treball frena i obté el pitjor setembre des del 2014

L’alentiment econòmic es deixa notar al mercat laboral en ple final de la temporada turística

Paula Solanas / Elisabet Escriche
i Paula Solanas / Elisabet Escriche

BarcelonaL’alentiment econòmic del qual porten alertant tots els organismes internacionals en els últims mesos comença a reflectir-se en les dades de creació d’ocupació. El mes passat el nombre d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya només va augmentar en 4.438 persones, l’equivalent a un 1,6% i l’increment més escàs d’un mes de setembre des de l’any 2014, segons les dades fetes públiques ahir pel ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. Aquest repunt deixa en 3,4 milions el total de catalans que tenen feina i cotitzen a la Seguretat Social.

Cargando
No hay anuncios

A Espanya les xifres són encara menys optimistes: l’afiliació a la Seguretat Social va guanyar 3.224 nous cotitzats al setembre, un 2,44% més respecte a l’agost, i va registrar el creixement més lent des del 2013. “S’ha alentit la creació de llocs de treball, s’ha de veure com evolucionarà en els pròxims mesos, però si continua així la situació pot ser preocupant, perquè podria ser un indicador que s’acosta una nova crisi econòmica i la taxa d’atur encara és alta”, va alertar ahir l’economista Maria Cervini.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la xifra d’aturats, a Catalunya va seguir la tendència a l’alça habitual dels mesos de setembre a causa de la finalització dels contractes de treball del sector turístic (aquest sector ha sumat 266.767 aturats més). L’única excepció es va produir el setembre de l’any passat, en què va baixar per primer cop des del 2007. A Catalunya l’atur va créixer el mes passat en 1.205 persones, un 0,32% menys respecte a l’agost. En total, la xifra de desocupats va quedar en 372.623. La lectura positiva és que des de principis d’any s’ha aconseguit reduir prop d’un 2% el volum de persones apuntades a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Impacte turístic

“Les comunitats en què l’atur ha pujat més, com el cas de Catalunya o Andalusia, són les que tenen el sector turístic com un dels motors econòmics”, va explicar Cervini. Per contra, va afegir, els llocs d’ocupació generats s’han concentrat sobretot en el sector de l’educació a causa de l’inici del curs escolar.

Cargando
No hay anuncios

A més del turisme, l’altre sector que va contribuir a ampliar el nombre d’aturats va ser l’industrial. En ple degoteig d’acomiadaments, com els anunciats a General Cable i Bimbo, durant el setembre hi va haver 42.325 nous desocupats més provinents d’aquest àmbit, més que a la construcció o l’agricultura.

Barcelona va ser l’única demarcació catalana que de moment va esquivar els símptomes d’alentiment de l’economia catalana. La capital catalana va registrar 2.240 persones menys a les llistes del SOC, mentre que a les altres tres províncies es va incrementar el nombre d’aturats: Girona és on més va pujar (1.721 persones), seguida per Lleida (589) i Tarragona (1.135).

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al conjunt d’Espanya, l’atur es va incrementar en 13.907 persones, fet que implica un augment del 0,46% en comparació amb les dades de l’agost passat. Així doncs, a Espanya hi ha actualment més de tres milions de persones aturades, un 3,8% menys que fa un any. Només en set comunitats autònomes es va registrar una caiguda d’aquest indicador en el novè mes de l’any, amb el País Basc -una comunitat on el turisme destaca menys- com a líder en la reducció.

El govern espanyol en funcions va destacar que en termes interanuals l’atur continua disminuint. La ministra d’Economia, Nadia Calviño, va assegurar que veu “elements positius”, com els 120.000 aturats menys que hi ha en comparació al setembre de l’any passat.

Cargando
No hay anuncios

LES CLAUS

1. Què indica aquest alentiment en la creació de l’ocupació registrat al setembre?

Segons els economistes és un símptoma clar que hi ha un alentiment de l’economia. Caldrà esperar a les dades dels pròxims mesos per saber si aquest alentiment s’accentua i es veu afectat per la creixent incertesa econòmica global.

2. ¿És normal que l’atur pugi al mes de setembre?

Sí, sobretot en comunitats on el turisme és un dels seus motors econòmics, com Catalunya. De fet, també ha incrementat el nombre de persones que s’han quedat sense feina a Andalusia o València, on el sector també té un pes clau. El motiu és la finalització de contractes un cop s’ha acabat l’estiu.

3. A part del sector turístic, ¿n’hi ha hagut algun altre que hagi punxat?

Sí, l’altre gran sector que porta el pes de l’economia catalana: l’industrial. El futur de la indústria no és gaire optimista si es té en compte que el degoteig d’expedients de regulació d’ocupació (ERO) és constant. Entre les empreses que n’han anunciat els últims dies hi ha General Cable i Bimbo.

4. ¿Hi ha alguna província catalana que s’hagi escapat d’aquest augment de l’atur?

Sí, només Barcelona. Girona és la demarcació on més ha augmentat el nombre d’aturats, seguida de Lleida i Tarragona.