L’atur cau un 6% el 2018 però la creació d’ocupació s’alenteix

La Seguretat Social espanyola torna a superar els 19 milions d’afiliats per primer cop des del 2007

L’atur cau un 6% el 2018 però la creació d’ocupació s’alenteix
Paula Solanas / Xavier Grau
03/01/2019
3 min

BarcelonaEl 2018 es va acabar de nou amb més llocs de treball i menys aturats. Però aquests dos indicadors no impliquen que la salut del mercat laboral estigui millorant. Catalunya va tancar l’any amb 392.907 aturats registrats a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), 25.111 menys que el desembre del 2017, i amb un descens interanual del 6%, segons les dades publicades ahir pel ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. És la millor xifra des de l’octubre del 2008 i torna a ser el tancament més bo des del 2007.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, aquesta millora continua avançant a un ritme inferior al d’anys anteriors. El 2017 Catalunya va aconseguir que l’atur caigués gairebé un 8%, mentre que aquest any ha quedat en el 6%. Aquesta frenada també es reflecteix en la creació d’ocupació. Malgrat que la Seguretat Social va aconseguir tornar a superar els 19 milions d’afiliats per primer cop des del 2007, aquest increment va ser inferior al de l’any passat. En el cas de Catalunya, el nombre d’ocupats encara va quedar per sota dels nivells d’aquesta data i va registrar 3,39 milions d’afiliats. Onze anys enrere, al començament de la crisi financera, en tenia 3,43 milions. Així com els últims tres anys l’increment dels afiliats al tancament de l’any havia quedat per sobre del 3%, el 2018 s’ha situat en el 2,9%, el percentatge més baix des del tancament del 2014.

En xifres absolutes, Catalunya va ser la tercera comunitat autònoma amb una caiguda més forta del nombre d’aturats, per darrere d’Andalusia i Madrid, però el 2016 havia sigut la segona on més persones es van esborrar de les llistes de l’atur, només per darrere d’Andalusia.

Per províncies, Lleida va ser la demarcació catalana amb pitjor comportament de l’atur, amb una caiguda del 3,7% (817 aturats menys), mentre que a Barcelona, Girona i Tarragona es van registrar descensos de més del 6%. Durant el desembre l’evolució de l’atur a Catalunya va ser pràcticament plana, amb una reducció del 0,38% i 1.498 persones menys a les llistes del SOC. De fet, es va situar en la novena posició en el rànquing de comunitats autònomes pel que fa a la reducció de l’atur en l’últim mes.

En el conjunt d’Espanya l’atur va caure en 210.484 persones durant el 2018, i la xifra total se situa en 3,2 milions d’aturats, la qual cosa representa un retrocés del 6,2%. Aquest és el descens en nombres absoluts menys pronunciat des del 2013, un altre símptoma de l’alentiment de la reducció de l’atur. D’altra banda, durant l’últim mes de l’any a l’Estat es van registrar 50.570 aturats menys, una caiguda de l’1,55%.

Temporalitat enquistada

“El principal fre encara és el tipus de contractació”, apunta l’economista Ernesto Poveda. En la seva opinió, l’evolució del mercat de treball hauria de ser més favorable si es té en compte que l’economia espanyola ha continuat creixent durant aquest últim any tot i les incerteses a nivell global. “Les cotitzacions haurien de ser de qualitat. Tenim 19 milions d’afiliats però hauríem d’estar en 21 milions. No podem ser gaire optimistes amb aquestes xifres”, assegura Poveda.

Precisament, durant el 2018 a Espanya es van formalitzar un total de 22,2 milions de contractes, però tan sols el 10,2% van ser indefinits, mentre que la resta van ser temporals. No obstant, els contractes indefinits van registrar la seva millor dada de la sèrie històrica i en l’acumulat de l’any van créixer un 18,4%.

Per al secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, les dades conegudes ahir demostren que “no hi ha creació d’ocupació, sinó reducció de l’atur i, en el millor dels casos, creació de precarietat laboral”. Ros va indicar que hi ha xifres contradictòries, perquè, tot i la recuperació, el 2007 es va tancar amb 265.000 aturats a Catalunya i el 2018 amb 392.000. A més, abans de la crisi hi havia més afiliats a la Seguretat Social -3.398.000 el 2007 respecte als 3.396.000 afiliats que hi ha ara- i, tot i que ara hi ha més aturats, també se signen més contractes.

Així doncs, la temporalitat ha passat del 83% el 2007 al 86% ara, mentre que les prestacions han baixat del 86% dels aturats abans de la crisi al 61%. “Per tant, per molta reducció de l’atur que hi hagi s’està cronificant la precarietat i la pobresa”, va afirmar Ros.

LES CLAUS

1. Quina ha sigut l’evolució de l’atur el 2018?

L’any passat la xifra de persones apuntades a les llistes del SOC va caure en 25.111 a Catalunya, un descens del 6%. Cal tenir en compte, però, que l’any passat aquest retrocés va ser del 8% i que l’anterior aquest ritme ja s’havia alentit. Lleida va ser la província catalana on aquest fet va ser més evident, ja que l’atur només es va reduir prop d’un 3%, en comparació amb el 6% de Girona, Barcelona i Tarragona. De fet, a Espanya l’atur va caure en 210.484 persones durant el 2018, una caiguda del 6,2%, similar a la catalana. En números absoluts aquest és el retrocés més petit des del 2013.

2. Per què és important la dada d’ocupats?

Els registre d’afiliats a la Seguretat Social és un dels indicadors que reflecteixen de manera més fiable quina és la força laboral que hi ha a any a any. El nombre d’aturats pot disminuir per raons diferents a la creació d’ocupació (per exemple, perquè les persones que hi estan inscrites s’han jubilat, han desistit de buscar feina o han mort). En canvi, la xifra d’ocupats mostra totes aquelles persones que s’han hagut de donar d’alta a la Seguretat Social per cotitzar i, per tant, treballar.

3. Quanta feina es va crear l’any passat?

Per primer cop des del 2007, la Seguretat Social espanyola va tornar a registrar més de 19 milions d’afiliats a les seves llistes. Això significa que es van crear més de mig milió de noves feines. Aquesta xifra la deixa molt a prop del rècord de la sèrie, encara que en l’últim any l’increment ha estat menor que l’anterior. Aquest efecte també s’ha repetit a Catalunya, on la millora de la creació d’ocupació ha quedat per sota del 3%.

4. Quin tipus de contractes es van signar?

Un dels problemes del mercat de treball a Espanya, segons assenyalen els experts, és que s’hi han enquistat la temporalitat i la precarietat. Durant tot l’any passat es van signar 22,2 milions de contractes a Espanya, però poc més del 10% van ser indefinits, mentre que la resta van ser temporals. El pes dels contractes amb data de caducitat va augmentar, encara que els indefinits van assolir la millor xifra de la sèrie.

stats