Catalunya i el repte d'una nova revolució industrial
Els experts alerten que a les empreses els cal més dimensió, inversió en R+D+I i presència internacional
BarcelonaLa Catalunya industrial ha sobreviscut a tres segles no exempts de greus problemes. Ha superat reptes com l'obertura al mercat europeu, ha enfrontat dures crisis econòmiques i ha sortit victoriosa de polítiques estatals que es prenien ignorant les seves necessitats. Fa cosa de dues dècades, alguns claudicaven i assumien que era llei de vida que la indústria deixés pas a la nova era d'una Catalunya de serveis. Però el cert és que la indústria no només no ha desaparegut al ritme que alguns creien fa vint anys -tot i els estralls que ha provocat la crisi-, sinó que s'ha convertit en part essencial del salvavides per a Catalunya en uns moments tan delicats econòmicament com els actuals.
L'exportació en aquest sector creix mentre altres indicadors (l'atur, per exemple) reflecteixen la crisi encara profunda que travessem. Però lluny de ser un moment de calma, la indústria és en un punt crucial per engegar "una nova embranzida", segons explica a l'ARA el catedràtic de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Barcelona (UB) Carles Sudrià. "Sense indústria no hi pot haver una economia moderna; una societat sense activitat productiva està buida, coixa", afegeix Sudrià, un dels directors de l' Atles de la industrialització de Catalunya 1750-2010 juntament amb Jordi Nadal i Josep Maria Benaul.
De les conclusions de l'atles, se'n desprèn la necessitat que el teixit productiu català encari una nova etapa de canvis. La nova revolució industrial que s'ha d'encarar passa perquè els sectors tradicionals sàpiguen transformar-se i, en alguns casos, deixin pas als nous sectors emergents.
Podeu llegir l'article complet a l'ARA Premium.