Catalunya rep el 2020 un 12,7% de la inversió de l’Estat

El ministeri de Foment i empreses com Adif i Renfe aporten el gruix de la despesa estatal

BarcelonaL’Estat va invertir a Catalunya 957,23 milions d’euros l’any 2020, segons es desprèn de l’informe Distribució territorial de la inversió del sector públic estatal, publicat aquest divendres per la Intervenció General de l’Estat, adscrita al ministeri d’Hisenda. La xifra, que inclou només les dades d’inversió territorialitzada, representa el 12,7% del total invertit a Espanya, que suma 7.557,2 milions d’euros, lluny de l'aportació de Catalunya al PIB espanyol, que se situa al voltant del 19%.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si es tenen en compte les inversions del govern espanyol als serveis centrals o a l’estranger, la xifra estatal puja fins als 10.773 milions d’euros. A Catalunya, la despesa dels ministeris és de 159,9 milions d’euros, i la d’empreses públiques com Adif o Renfe arriba a 329,25 milions i 93,7 milions, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Dels quasi 160 milions d’euros de despesa de l’administració de l’Estat a Catalunya durant el 2020, el gran gruix va ser del ministeri de Foment, amb 138,5 milions d’euros, seguit del ministeri de la Transició Ecològica, amb 10,1 milions. A la banda contraria, la despesa més baixa de l’administració estatal a Catalunya la va fer el ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, amb només 23.141 euros. No obstant això, aquests 159,9 milions d’inversió real de l’administració de l’Estat a Catalunya són només un 2,7% del total de la inversió de l’administració estatal a les comunitats. Per davant de Catalunya se situen, per exemple, Galícia, amb 304,9 milions; Andalusia, amb 225,6 milions; Múrcia, amb 408 milions; el País Valencià, amb 221,3 milions; l’Aragó, amb 264,5 milions; Castella-la Manxa, amb més de 619 milions; Castella i Lleó, amb 330,3 milions, i la comunitat de Madrid, amb més de 443 milions d’euros.

Organismes autònoms

En canvi, respecte a inversions reals d’organismes autònoms i altres ens que depenen de l’administració de l’Estat, Catalunya se situa amb 45,9 milions en una situació molt més capdavantera, això sí, superada de llarg per Andalusia, amb 95 milions d’euros i, sobretot, per Madrid, que frega els 305 milions d’euros.

Cargando
No hay anuncios

D'aquests 45,9 milions d'euros invertits a Catalunya, el gran gruix correspon a organismes de ciència, innovació i universitats, bàsicament el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que es va endur 37,4 milions.

El volum més important de la inversió a Catalunya és d’empreses i fundacions estatals, on s’inclouen Adif, Renfe, el Consorci de la Zona Franca o RTVE a Catalunya, amb una xifra global de 732 milions d’euros.

Cargando
No hay anuncios
Més de 500 M€ per al ferrocarril

Dels 732,25 milions d’euros d’inversió a Catalunya d’empreses i fundacions públiques estatals, la part més grossa, més de 500 milions, va anar al ferrocarril, via Adif, el gestor d’infraestructures ferroviàries, amb més de 328 milions, 100 dels quals corresponen a l’alta velocitat. Renfe, amb quasi 94 milions, va ser l’altra gran empresa estatal que més va invertir a Catalunya, seguida d'Enaire, l’empresa del control del trànsit aeri, amb 77 milions.

La inversió en organismes autònoms i entitats adscrites a l’administració de l’Estat, com Trànsit, el SEPE o l’INE, va ser de 45,96 milions. La inversió en entitats del sector públic administratiu, com Casa Àsia, la CNMV o el Barcelona Supercomputing Center, va arribar als 19 milions d’euros.