Economia02/02/2018

L'atur repunta al gener per la fi de les rebaixes i la campanya de Nadal

Més de 4.800 persones es van sumar a les llistes de desocupats a Catalunya, un 1,16% més

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

BarcelonaL'estacionalitat ha tornat a ser la protagonista de les dades de l'atur aquest inici d'any. El final tant de les rebaixes com de la campanya de Nadal ha fet que al mes de gener les llistes de desocupats registrats es tornessin a engreixar. Catalunya ha tancat el mes amb un total de 422.866 aturats: és un 1,16% més que al desembre, i suposa que 4.848 persones més van optar per apuntar-se a les llistes, segons les dades que ha fet públiques aquest divendres el ministeri de Treball.

Inscriu-te a la newsletter Quan la Seat va béInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant el primer mes de l'any Tarragona va ser la província catalana on més va pujar l'atur, un 2,36%, seguida per Lleida (1,78%), Barcelona (0,99%) i Girona (0,57%).

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, l'evolució de Catalunya és lleugerament millor que la de la mitjana espanyola. Al conjunt d'Espanya l'atur va pujar un 1,87%. Això vol dir que 63.747 persones més es van registrar com a desocupats a tot l'Estat i ara la xifra se situa en els 3,47 milions de persones. El repunt de l'atur aquest gener s'ha donat en la majoria de comunitats: només les Balears i les Canàries es van poder escapar d'aquesta tendència generalitzada. Al conjunt del territori espanyol la pujada del gener suposa el cinquè mes consecutiu d'alces.

Cargando
No hay anuncios

"És destacable que fins i tot en temps de creixement econòmic, perquè portem tres anys amb el PIB creixent a un ritme important, la tendència de l'atur sembla que no acaba de canviar; puja un punt, en baixa un altre, però sembla que estem en el dia de la marmota", reflexiona l'economista i president de la consultora labora ICSA Grupo, Ernesto Poveda.

Per a Poveda, l'anàlisi qualitativa és més important que la quantitativa, que es redueix als efectes estacionals i només reflecteix volums i traspàs d'aturats i ocupats. "Cal replantejar-se les mesures de contractació perquè hi ha una taxa de contractació temporal i eventual que possiblement no es correspon a la necessitat real de les empreses, però el temporal encara és la tendència", planteja Poveda.

Cargando
No hay anuncios

Per sectors, al conjunt de l'Estat al gener l'atur va pujar sobretot als serveis (amb 72.468 aturats més), l'agricultura (amb 2.417 nous desocupats al gener) i la indústria (775 aturats més). Per contra, va baixar en la construcció (5.154 aturats menys que al desembre) i al col·lectiu sense una feina anterior (amb 6.759 apuntats menys a les llistes).

A més, les dones continuen sent, amb molta diferència, les grans víctimes de l'atur, ja que suposen el 55,7% del total, una diferència en funció del sexe que per a Poveda està directament relacionada amb els sectors d'activitat. "Les dones estan més afectades perquè habitualment ocupen més llocs de feina del sector serveis, com a mínim més que els homes, i aquest és precisament el sector més afectat per l'atur", explica aquest expert. Els menors de 25 anys representen actualment el 6,9% dels aturats.

Cargando
No hay anuncios

Afiliació a la Seguretat Social

El gener no va ser un bon mes ni per a l'atur ni tampoc per a les noves contractacions. L'evolució de l'afiliació a la Seguretat Social va seguir la tendència de l'atur registrat. A Catalunya va caure un 0,99%, xifra que suposa que es van perdre 32.538 cotitzants. El total d'afiliats se situa en 3,26 milions de persones. A Catalunya es van fer 262.626 contractes, dels quals només un 20,9% van ser indefinits. La resta, segons les dades del ministeri de Treball, van ser temporals.

Cargando
No hay anuncios

Al conjunt d'Espanya la situació no varia gaire. La reducció d'afiliats va ser del 0,97% (178.170 persones menys), cosa que situa la xifra total d'afiliats en 18,28 milions de persones i lluny de l'objectiu dels 20 milions d'ocupats que el govern de Rajoy volia aconseguir per a l'any que ve.

Durant la valoració de les dades, l'executiu va al·legar, però, que gener és un mes tradicionalment dolent, i es va agafar a la millor lectura possible de les dades, la tendència interanual. L'atur s'ha reduït un 7,5% a Espanya en els últims 12 mesos (un 6,8% de reducció en el cas de Catalunya).

Cargando
No hay anuncios

Malgrat tot, els sindicats i l'oposició alerten que el ritme de decreixement de l'atur s'ha frenat i reclamen canvis profunds en les polítiques actives d'ocupació i en la reforma laboral, una visió que també comparteixen els experts: "Cal una reforma laboral nova més eficient que l'actual, perquè la d'ara no funciona; el que hauríem de fer és comparar-nos amb potències semblants a nosaltres però amb menys atur, i veure què han fet allà". Per a Poveda la clau està en les contractacions: "No només cal castigar les empreses que abusen de la temporalitat, que ja està bé, sinó que també cal incentivar els contractes indefinits; això donaria seguretat al treballador i faria augmentar el consum", conclou.