L'impacte de la pandèmia

Brots verds en l'ocupació

L’atur es redueix en 38.200 persones fins al març però hi ha un 21,4% més de desocupats que fa un any

Després d'un any d'un creixement continuat, la pandèmia ha donat una treva en les dades d'atur durant el primer trimestre de l'any, amb 38.200 desocupats menys a Catalunya i un descens de la taxa fins al 12,9%, la segona baixada més important registrada a totes les comunitats autònomes, només per darrere de Madrid. De fet, s'ha aconseguit baixar de la barrera psicològica del mig milió d'aturats. Tot i la caiguda, però, la xifra de desocupats continua sent molt més alta que fa un any: hi ha 88.100 persones més sense feina, un augment del 21,4%. Així ho constaten les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicades ahir per l'INE. Segons Josep Lladós, membre del Col·legi d'Economistes de Catalunya i professor de la UOC, aquest canvi de tendència és un clar senyal que comencen els brots verds. "Les dades continuen sent dolentes, però també demostren que quan s'obre l'aixeta de les restriccions l'economia es reactiva ràpid". L'economista ho exemplifica amb la resposta de la gent quan es va permetre la mobilitat per Catalunya durant la Setmana Santa.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta tendència positiva també es reprodueix en la creació de llocs de treball. L'any ha arrencat amb 33.300 nous llocs de treball més que a finals del 2020, però, de nou, si es compara amb un any enrere, la xifra d'ocupats és inferior: es va passar dels 3,47 milions de persones que estaven treballant just abans de la pandèmia als 3,37 milions que hi ha actualment.

Cargando
No hay anuncios

Però perquè aquest inici de recuperació es mantingui és imprescindible, segons Lladós, mantenir o augmentar el ritme actual de vacunacions. "D'aquí un mes tindrem la població de més risc vacunada i baixarà la pressió hospitalària. Això permetrà aixecar restriccions, fet que provocarà una forta reacció del sistema productiu", diu. Alhora, també alerta que és clau mantenir els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) més enllà del 31 de maig, quan acaba l'última pròrroga, per evitar que aquests treballadors s'acabin convertint en aturats. Cal recordar que l'EPA no inclou les persones afectades per ERTO, que estadísticament es consideren ocupats, seguint les recomanacions de l'OIT i Eurostat. "Seria un error no allargar-los fins a finals d'any", apunta l'economista.

A Espanya, l'entrada a la quarta onada de la pandèmia i el manteniment de bona part de les restriccions van deixar la taxa d'atur durant el primer trimestre en el 15,98% (14 centèsimes per sota de l'última enquesta). El nombre de persones sense feina es va reduir en 65.800 i se situa en 3,6 milions. Pel que fa als ocupats, es van destruir 137.500 llocs de treball i actualment hi ha 19,2 milions de cotitzants donats d'alta a la Seguretat Social. No obstant això, aquesta desaparició de llocs de treball és menys acusada si es compara amb els 285.600 ocupats que es van esfumar del mercat laboral amb la irrupció de la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

L'efecte del coronavirus fa que en els últims mesos s'hagin observat tendències en les dades de l'atur que no són les habituals. Per exemple, normalment l'EPA del primer trimestre és un període en què l'atur creix, ja que acabaven molts contractes que s'havien signat només per la campanya de Nadal i aquests treballadors tornaven a les llistes del SOC. En canvi, a nivell espanyol és el primer cop des del 2015 que l'atur cau entre el gener i el març i és la dada més positiva dels últims 20 anys.

Cargando
No hay anuncios

El que no ha canviat la pandèmia, però, és que els joves continuen sent el col·lectiu més castigat per l'atur: un 33,4% dels menors de 25 anys de Catalunya estan sense feina, tot i que hi ha hagut un descens de 5 punts percentuals respecte a l'últim trimestre. En canvi, els aturats de llarga durada han tornat a créixer i ja són 207.200 les persones que fa més d'un any que busquen feina. També s'ha registrat un preocupant ascens de les famílies en les quals tots els membres estan a l'atur: ja són 29.200, la xifra més alta dels últims tres anys.

De l'optimisme al pessimisme

Les reaccions a les dades han sigut diverses. El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha celebrat que "es trenqui la dinàmica dels últims mesos" i ha afegit que "cal consolidar la tendència positiva amb la vacunació i l'obertura de sectors que han estat restringits". "Comencem a remuntar", ha dit, i ha fet una crida a "abordar d'una vegada per totes la reforma laboral" per evitar que "els ERTO es converteixin en ERO". En canvi, sindicats i patronal no s'han mostrat tan optimistes.

Cargando
No hay anuncios

Els sindicats principals, Comissions Obreres (CCOO) i la UGT, han recordat que la reducció de l'atur ve dels serveis, "un sector clarament precaritzat", segons ha subratllat el secretari de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco. En la mateixa línia s'ha expressat la UGT, que ha destacat que la indústria ha destruït gairebé 9.000 llocs de treball al país en tres mesos. La patronal Pimec ha assegurat que les dades no mostren una "recuperació clara" i el seu secretari general, Josep Ginesta, ha insistit que l'evolució d'aquest indicador en les pròximes setmanes dependrà de les decisions que es prenguin en matèria de restriccions, mentre que Foment ha recordat que les xifres interanuals mostren una destrucció de llocs de treball "superior a la dels anys anteriors a la crisi".