Catalunya no recuperarà el nivell d'ocupació precrisi fins al 2020

El BBVA revisa a l'alça la previsió de creixement per l'impuls de les exportacions i el turisme

Miguel Cardoso i Christian Terribas, aques dilluns a Barcelona.
Xavier Grau
26/06/2017
3 min

BarcelonaL'economia catalana crearà 230.000 nous llocs de treball fins al 2018 i la taxa d'atur baixarà fins al 9,3%, segons el director territorial del BBVA a Catalunya, Christian Terribas. Però el nivell d'ocupació no tornarà als nivells precrisi fins a finals del 2019 o 2020, segons Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya de BBVA Research, el servei d'estudis del banc.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cardoso ha exposat aquest dilluns les previsions que fa el BBVA per a l'economia catalana, amb una revisió a l'alça del creixement. Si l'anterior previsió era un creixement del 3%, ara el banc l'eleva al 3,3% per al 2017 i el 2,8% per al 2018.

Aquesta millora de l'economia vindrà donada pel fort impuls de les exportacions i del turisme, que compensaran la ralentització del consum, que malgrat tot segueix creixent. Això es deu, segons Cardoso, a la pèrdua del vent de cua que hi havia en els primers moments de sortida de la crisi, sobretot la demanda interna que s'havia retingut per la incertesa i que quan les coses van millorar es va desfermar.

"El que havia aguantat durant la crisi per canviar-se el cotxe quan va veure que les coses anaven millor se'l va canviar, però no tornarà a comprar-se un cotxe nou cada any", ha dit Cardoso per explicar aquest efecte.

Així, el consum intern que a Catalunya va créixer un 3,3% el 2015 i el 2016, el primer semestre d'enguany només creixerà un 2,3%, segons les previsions del BBVA.

Per tant, els factors destacats que impulsaran el creixement seran el turisme, que marca rècords històrics, en gran part per la inseguretat que hi ha en destinacions competidores a Catalunya, i l'acceleració de la demanda externa, amb una millora generalitzada de les exportacions després de la desacceleració que hi va haver el 2016. Això s'explica per la millora de les economies mundials, sobretot d'alguns països emergents, que l'any passat van patir una sotragada.

Aquesta millora de les economies del món també contribueixen a la millora econòmica de Catalunya, on creix la inversió per poder fer front a les necessitats d'augment de la producció per exportar més. Així, ha augmentat la importació de béns d'equipament fins al 11,1%, cosa que, segons Cardoso, demostra que els empresaris volen invertir més per guanyar producció.

També destaca la millora de la construcció residencial, amb un increment del 6,2% de l'afiliació a la Seguretat Social de treballadors de la construcció. Un altre aspecte positiu és el de la consolidació fiscal de Catalunya -el 2016 la manca de pressupostos va frenar la inversió de la Generalitat i el seu consum-, mentre que les primeres dades del 2017 demostren que s'està contenint la despesa i, segons Cardoso, es podria arribar a complir amb els objectius de dèficit a finals d'any.

Més productivitat i algunes ombres

Un dels indicadors més positius que veu el BBVA en l'economia catalana és que la millora de la productivitat es manté malgrat la sortida de la crisi. Fins i tot es manté una millora de la productivitat no només en el sector industrial, sinó en sectors com el turisme o el comerç, cosa que demostra un valor afegit més gran, segons l'economista en cap del banc.

No obstant això, el BBVA també destaca algunes ombres que podrien afectar el creixement, com l'impacte del Brexit o la possibilitat de perdre turisme si altres destinacions recuperen la seguretat. Altres perills per a l'economia, que ara semblen bastant llunyans, serien una pujada del preu del petroli o possibles canvis futurs de la política monetària del Banc Central Europeu o una pujada dels tipus d'interès.

El BBVA veu menys risc per les incerteses sobre la política econòmica que fa un any, quan Espanya tenia un govern en funcions, cosa que li va poder costar al creixement mig punt. Però pel que fa a la situació política catalana el banc no té previsions sobre com pot afectar el PIB. Les previsions no recullen "un increment de la incertesa relacionada amb cap tipus d'esdeveniment polític dins de l'economia catalana o espanyola", ha indicat Cardoso.

stats