TURISME
Economia02/09/2016

Catalunya es deixa perdre fins a 9 M€ de taxa turística dels pisos d’Airbnb

El Govern no ha regulat l’activitat de la plataforma, que es duplica cada any

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

Barcelona“Deixar camp lliure a Uber i Airbnb és anar cap a la desregulació i la liberalització”, deia Felip Puig ara fa justament un any. El ja exconseller d’Empresa i Ocupació ho deia després que l’antiga comissió parlamentària d’economia col·laborativa aprovés una proposta per regular l’activitat de la plataforma d’allotjaments turístics Airbnb. Posteriorment, la Generalitat va dir que volia aprovar la regulació abans de l’estiu. Però, arribat el setembre, encara no s’ha regulat, i això ha fet que les arques de la Generalitat s’hagin deixat perdre aquest any entre 6 i 9 milions d’euros en recaptació de la taxa turística, segons càlculs d’aquest diari amb les dades de pernoctacions de la companyia. La xifra s’eleva a més de 14 milions si s’inclou el que es va deixar de recaptar l’any passat.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La comissió parlamentària d’economia col·laborativa va acabar creant a l’abril un grup interdepartamental, amb sis conselleries involucrades, que tenia la missió de reformular normatives sectorials i en transport, entre d’altres, per decidir sobre la legalitat d’aquests negocis i amb un especial focus en fiscalitat.

Cargando
No hay anuncios

Accelerat per la polèmica dels allotjaments turístics, el Govern va impulsar un reglament de turisme abans que a la resta de sectors implicats. Una normativa que havia de delimitar fins a quin punt els particulars poden anunciar una habitació de casa seva, quan se’ls ha de considerar professionals i quins impostos han de pagar. Segons un portaveu del departament d’Empresa, el reglament s’havia d’aprovar amb la llei d’acompanyament de pressupostos, però els comptes van ser tombats al Parlament i no es va poder aprovar el reglament.

Un decret llei congelat

Cargando
No hay anuncios

En conseqüència, el decret de turisme també va quedar a la carpeta de temes pendents i va haver de tornar a passar el procés burocràtic -que encara dura- per ser aprovat pel Govern. Ara mateix el decret està en exposició pública fins a finals de mes i hauria de rebre llum verda a principis d’octubre. Mentrestant, a Catalunya se li han escapat uns quants milions en concepte de la taxa turística que Airbnb i els seus amfitrions ja van dir que estaven disposats a pagar. Amb tot, la Generalitat defensa que, encara que s’hagués aprovat el decret amb els pressupostos, la recaptació de la taxa i la regulació d’Airbnb no haurien sigut factibles aquest mateix estiu.

Segons les dades de la plataforma, l’any passat van arribar a Barcelona uns 900.000 visitants a través d’Airbnb, prop del doble que el 2014. Aquests viatgers s’allotgen una mitjana d’entre 4 i 5 nits a la ciutat, cosa que suposa uns 3,6 milions de pernoctacions. Per cadascuna d’aquestes nits que un turista dorm en una habitació d’Airbnb es pagarien entre 1 i 1,5 euros de taxa turística. Per tant, el 2015 s’haurien pogut recaptar entre 3,6 i 5,4 milions d’euros.

Cargando
No hay anuncios

A més, es preveu que Airbnb mantingui el ritme de creixement, de manera que aquest 2016 portarà uns 1,5 milions de visitants, que suposen un total de 6 milions de pernoctacions i, per tant, entre 6 i 9 milions en de taxa turística. Entre el 2015 i el 2016, per tant, s’haurien pogut recaptar els esmentats 14,4 milions.

Val a dir que alguns dels anuncis d’Airbnb són apartaments amb llicència i que ja paguen la taxa, però són una minoria, perquè la plataforma beu principalment de particulars que anuncien habitacions o les seves pròpies cases quan no hi són, tal com han reiterat sovint els seus portaveus. D’altra banda, per a la Generalitat, la importància d’aquest decret recau no només en la recaptació de la taxa (que és un impost minoritari) sinó també en la reglamentació de tota una activitat que ara es troba en uns llimbs legals i que resta garanties de qualitat i seguretat als usuaris.