Economia03/11/2016

Catalunya lidera el rànquing de rics

Isak Andic continua tenint el principal patrimoni, amb 4.200 milions

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridCada vegada hi ha més catalans entre les fortunes multimilionàries que ostenten les classificacions de la coneguda revista 'Forbes'. L’última actualització del rànquing dels 100 espanyols més rics revela que Catalunya és la comunitat que més membres d’aquest privilegiat club aglutina, ja que 28 dels 100 espanyols més rics són catalans o han basat les seves fortunes a Catalunya, una persona més que el 2015 i dues més que el 2014. Per darrere de Catalunya hi ha Madrid, amb 25 multimilionaris, un menys dels que tenia l’any passat.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si posem cares a aquestes 28 persones, les primeres són les de sempre. El president de Mango, Isak Andic, continua sent el català més ric, amb una fortuna de 4.200 milions d’euros, segons publicava ahir la llista Forbes. De fet, el fundador d’aquesta cadena de moda és cinquè del rànquing global espanyol, seguit també de la catalana Sol Daurella, que ara lidera la recentment fusionada Coca-Cola European Partners i acumula una fortuna de 3.700 milions. La família Grífols figura al 'top ten' dels espanyols més rics, on ocupa precisament la desena posició amb una fortuna de 2.500 milions. Entre els catalans més rics destaquen noms com la família d’Artur Carulla i Font, propietaris d’Agrolimen; Demetrio Carceller, president de Damm; Josep Maria Serra Farré, president de Catalana Occident, i Antonio i Jorge Gallardo Ballart, de la farmacèutica catalana Almirall.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, Catalunya no és la comunitat que més riquesa acumula, principalment perquè la primera fortuna de l’Estat s’emporta una gran part del pastís, concretament més del 35% dels 198.425 milions d’euros que concentren les 100 fortunes més grans d’Espanya. Galícia és, així, la comunitat que acumula més riquesa gràcies a Amancio Ortega, que hi té la seu del gegant de la moda ràpida Inditex. A Galícia són 8 persones les que concentren més de 80.000 milions d’euros.

Cargando
No hay anuncios

La llei d’Amancio Ortega

Catalunya queda molt allunyada, i concentra en 28 mans 34.475 milions d’euros; l’any anterior n’havia concentrat 32.725. En el conjunt d’Espanya només hi ha 2 comunitats que no aporten cap superric, Castella-la Manxa i Navarra.

Cargando
No hay anuncios

Així, el màxim propietari de firmes de moda com Zara i Massimo Dutti, Amancio Ortega, té una fortuna d’uns 71.000 milions d’euros, i està seguit –de lluny– pel president de Mercadona, Juan Roig, i la seva dona, Hortensia Herrero, que tenen una fortuna de 8.000 milions d’euros. Encara al podi del rànquing hi ha el president de Ferrovial, Rafael del Pino, i els seus germans, que tenen uns 7.650 milions d’euros.

En els seus rànquings particulars, Catalunya i Espanya comparteixen una característica, i és que els seus dos números u són gegants de la moda. Només el sector tèxtil acumula 81.500 euros, precisament amb Inditex i Mango com a referents. Per darrere de la moda hi ha els sectors de l’alimentació i la construcció. El sector de l’alimentació, que encapçala Juan Roig amb Mercadona, va generar 18.150 milions d’euros, mentre que el de la construcció en va generar 16.450. Tot i això, per nombre de rics, l’alimentari és el primer sector amb 9 noms a la llista. A Catalunya, per exemple, Thomas Meyer, el propietari de Desigual, també apareix entre les grans fortunes del sector.

Cargando
No hay anuncios

Les dones, una excepció

Així doncs, amb aquestes dades, el perfil del multimilionari espanyol és un home (les dones només concentren un 14% del capital) d’uns 62 anys i del sector de la moda o l’alimentació. A més, també té més possibilitats de ser català o establert a Catalunya.