Laboral

Catalunya liderarà la creació d'ocupació els anys 2024 i 2025

Un informe de BBVA Research situa el turisme com a factor clau del creixement de l'activitat

2 min
Un treballador de la construcció en una bastida a Barcelona.

BarcelonaLes últimes dades d'atur, impulsades per l'activitat turística, han situat el mercat de treball en xifres rècord a Catalunya, amb 3.832.713 treballadors al juny. Aquesta embranzida ocupacional, que va començar al febrer –com és habitual–, va camí de situar el Principiat com el territori espanyol que crearà més ocupació el 2024, i també el 2025.

És la principal conclusió de l'últim informe sobre Catalunya de BBVA Research, presentat aquest dimecres en roda de premsa. El mateix estudi destaca el turisme com a factor clau de l'acceleració econòmica. La despesa de targetes estrangeres en TPV de l'entitat bancària va créixer un 24% interanual en el primer trimestre del 2024, dos punts per sobre de la mitjana a tot Espanya. "Segons les previsions, s'acumularan dos anys amb creixements una mica més grans que els observats en la resta d'Espanya", afegeix l'informe.

L'evolució de l'ocupació a Catalunya ha sigut desigual durant els primers sis mesos de l'any, amb millors registres a Barcelona i la seva àrea metropolitana, mentre que les zones d'interior presenten menys dinamisme. El principal factor d'afiliació en el primer trimestre van ser les activitats professionals, que juntament amb els serveis públics van liderar els registres. També han contribuït a accelerar les dades d'ocupació sectors com l'hostaleria, el comerç i les finances.

Aquest dinamisme és el que empeny el servei d'estudis del banc d'origen biscaí a calcular que la taxa d'atur de Catalunya es pot reduir fins al 8,3% de mitjana el 2025, i que es crearan 192.000 nous llocs de treball fins a l'any vinent. Si es compleixen aquestes previsions, el Principat encapçalaria el rànquing de creació d'ocupació a l'Estat en aquest bienni.

El PIB, també per davant

L'informe de BBVA Research també fa previsions sobre el comportament general de l'economia i, en línia amb les estimacions laborals per a aquest any i el vinent, calcula que el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) de Catalunya podria créixer un 2,6% enguany, una dècima per sobre la mitjana espanyola. Per al 2025, augura un repunt menor (2,1%), impulsat per la millora de l'economia europea, que podria veure's moderat per la falta de mà d'obra o la debilitat de la demanda.

stats