Catalunya va liderar la inversió estrangera directa a Espanya tot i caure un 17%

Els projectes amb fons estrangers van créixer un 32% a nivell estatal

El 22@ torna  a atreure inversió  en oficines
Leandre Ibar
04/06/2019
2 min

BarcelonaCatalunya va tornar a ser la comunitat autònoma amb més projectes amb inversió estrangera directa el 2018, tot i experimentar una caiguda del 16,9% respecte a l'any anterior, segons un informe elaborat per la consultora EY.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Catalunya va liderar amb 108 iniciatives amb inversió estrangera directa, 22 menys que el 2017. En segon lloc es va situar Madrid, que va passar de 31 a 82 projectes, un creixement de gairebé el 165%. A més distància, Andalusia va passar de 33 a 30 iniciatives, mentre que el País Valencià va pujar de 8 a 19.

La inversió estrangera directa inclou totes les inversions fetes per empreses estrangeres en projectes empresarials a Espanya o companyies espanyoles, sense comptar la simple inversió en actius financers (com accions o bons).

En total, la inversió estrangera directa a Espanya va augmentar un 32% respecte al 2017, després d'una caiguda d'un 23% aquell any respecte al 2016. "El creixement ha estat motivat per un significatiu augment de les iniciatives en el sector digital", segons l'estudi. En aquest sector, les inversions directes es va duplicar fins a arribar als 70 projectes. Els sectors del transport, la logística i les finances també van créixer.

La inversió estrangera directa va caure un 4% a tot Europa. Malgrat el Brexit, que va ser un dels motius per explicar la davallada del 13% de la inversió directa, el Regne Unit va continuar sent el país europeu amb més iniciatives amb participació de fons estrangers, seguit per França, Alemanya i Espanya. La caiguda al Regne Unit "es va deure principalment a una reducció del 35% dels projectes manufacturers", explica l'estudi. A més, "el nombre de noves seus corporatives establertes al país es va reduir a la meitat", afegeix.

Barcelona cau en el rànquing

Barcelona va passar del setè al novè lloc en el rànquing de ciutats europees més atractives per als inversors estrangers, també elaborat per EY. La capital catalana va ser elegida per un 6% dels enquestats, dos punts menys que el 2017. La classificació la lidera París, amb un 33%, seguida de Londres i Berlín, amb un 25% i un 24%, respectivament. Madrid va obtenir un 8%. "Les empreses globals busquen ciutats on el sector privat, els legisladors, les universitats i la comunitat financera aconsegueixi desenvolupar un ecosistema empresarial eficaç", assenyala l'estudi.

stats