MERCAT LABORAL
Economia29/04/2016

Catalunya lidera la creació d’ocupació en el primer trimestre

L’atur es redueix en 8.600 persones fins al març, mentre que al conjunt d’Espanya repunta en 11.900

Xavier Grau / Elena Freixa
i Xavier Grau / Elena Freixa

BarcelonaLa dualitat s’imposa a Espanya en l’evolució del mercat laboral, amb les comunitats del nord amb una taxa d’atur per sota del 21%, que és la mitjana espanyola, i les del sud per sobre, amb Extremadura i Andalusia vorejant el 30%. L’efecte de la Setmana Santa en el primer trimestre d’aquest 2016 no va notar-se de manera generalitzada, segons recull l’Enquesta de Població Activa (EPA) publicada ahir. Catalunya va liderar la creació d’ocupació entre el gener i el març i va rebaixar la taxa d’atur al 17,4%, mentre que al conjunt d’Espanya el nombre d’aturats va augmentar i la taxa va pujar una dècima, fins al 21%.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’atur a Catalunya es va reduir en 8.600 persones, un 1,29% de baixada en un sol trimestre, segons l’INE. En comparació amb el mateix període de l’any passat, l’atur ha reculat en 98.100 persones, quasi un 13%. Amb 660.000 persones sense feina encara, la taxa d’atur catalana va tancar al març al 17,4%. El ritme de creació d’ocupació a Catalunya va ser el més alt entre les comunitats autònomes en el primer trimestre, amb 25.700 persones més treballant, i és la segona comunitat que més ocupació ha generat en l’últim any, per darrere d’Andalusia. Des del març del 2015 s’han creat 104.400 nous llocs de treball, un 3,45% més. En total, a Catalunya hi ha 3.127.600 persones ocupades, és a dir, una taxa d’ocupació del 62,26%, prop de tres dècimes més que a finals de l’any passat.

Cargando
No hay anuncios

Una bona notícia addicional de l’últim trimestre és que Catalunya també va registrar un increment de la població activa, 17.100 persones més en només tres mesos. En comparació amb ara fa un any, el nombre d’actius ha crescut en 6.300 persones, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística.

Per demarcacions, l’atur català oscil·la entre el 15% de Lleida (tot i empitjorar en el primer trimestre) i el 21,2% de Tarragona, que és l’única província catalana que queda per sobre de la mitjana espanyola.

Cargando
No hay anuncios

A Espanya empitjora la taxa

La millora de l’ocupació a Catalunya no s’ha reproduït al conjunt de l’Estat, on la situació empitjora. Entre el gener i el març, i tot i que aquest any la Setmana Santa va caure al març, l’atur va pujar en 11.900 persones a Espanya. Es va trencar la tendència positiva dels dos últims anys, quan el nombre d’aturats havia baixat en el primer trimestre.

Cargando
No hay anuncios

Des del 2008, amb l’inici de la crisi, en tots els primers trimestres l’atur havia registrat pujades excepte el 2014 i el 2015. L’augment més important en el període va ser el primer trimestre del 2009, quan va augmentar en 811.400 persones. En l’últim any, a Espanya l’atur s’ha reduït 653.200 persones, un 12%.

Respecte al tipus de contractació a Catalunya, el 80,4% dels contractes són indefinits i el 19,6% temporals, amb una lleugera millora respecte al tancament del 2015. El perfil de la nova ocupació del primer trimestre, segons l’EPA, va ser sobretot feina estable. Els assalariats amb contracte indefinit van créixer a Catalunya (amb 54.400 persones més) i, en canvi, van reduir-se els assalariats eventuals.

Cargando
No hay anuncios

Una qualitat insuficient

El secretari general del departament de Treball, Josep Ginesta, va destacar que la millora de les dades quantitatives del mercat laboral a Catalunya no amaga que hi ha dades qualitatives, per exemple, en relació a la temporalitat dels llocs de treball, que encara necessiten millorar notablement. Per contra, al govern espanyol va imperar l’optimisme. El president en funcions, Mariano Rajoy, va valorar positivament l’enquesta i la ministra de Treball, Fátima Báñez, va destacar l’elevat ritme de creació d’ocupació. “L’EPA certifica, un cop corregits els efectes del calendari, que s’ha accelerat el ritme de creació d’ocupació”, va subratllar Báñez.

Cargando
No hay anuncios

Segons la ministra, en termes interanuals es manté un ritme de creació d’ocupació al voltant dels 600.000 llocs de feina anuals. Això suposa un ritme de creació d’ocupació del 3,29%, “la millor dada des del 2007”, va dir. També el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va treure ferro a l’augment de l’atur al conjunt d’Espanya dient que amb les dades desestacionalitzades “es detecta una acceleració de la generació d’ocupació”.

L’optimisme també va ser el missatge principal de la CEOE amb les dades d’atur a la mà. La patronal espanyola va valorar positivament l’evolució a la baixa del nombre de persones sense feina, però va recalcar que cal aprofundir en les reformes. L’organització empresarial fa mesos que insta el futur govern espanyol a modificar aspectes de la reforma laboral per afavorir la flexibilitat i com a recepta per crear ocupació a més velocitat.

Cargando
No hay anuncios

Els principals sindicats, però, no ho veuen igual. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, considera que l’augment de l’atur i la destrucció d’ocupació que reflecteix l’EPA són dades “dolentes sense excuses”. Toxo va qualificar ahir de preocupant la tendència de fons que demostra l’EPA perquè mostra un mercat laboral molt lligat a l’estacionalitat. El patró del mercat espanyol, segons Toxo, és que tota l’ocupació que es genera en el quart trimestre es destrueix després en el primer. A més, va cridar l’atenció sobre el fet que el gruix dels que han perdut l’ocupació estan entre els 20 i els 40 anys, de manera que “incuba un gravíssim problema de futur”. El líder de la UGT, Josep Maria Àlvarez, va advertir que “si no es prenen mesures, sobretot en el sector industrial”, i no es posa un pla d’ocupació sobre la taula, seguirà la tendència d’“una EPA que un dia dóna mitja alegria i un altre dia mitja tristesa”.

LES CLAUS

Cargando
No hay anuncios

1. ¿La Setmana Santa ha jugat algun paper en la millora de l’atur en el primer trimestre?

La Setmana Santa al març ha marcat la creació d’ocupació entre el gener i el març. El sector serveis va guanyar més de 34.300 ocupats en un sol trimestre, mentre que la indústria i la construcció en van perdre més de 4.500 cadascun si es compara amb l’últim trimestre del 2015. Ara bé, l’EPA mostra que la contractació fixa és l’única que ha crescut, mentre que la temporal ha retrocedit.

Cargando
No hay anuncios

2. Què ha passat a la indústria?

El primer trimestre no ha sigut positiu per a la indústria catalana, que va perdre més de 4.000 ocupats, però, si es mira amb la perspectiva dels últims 12 mesos, l’evolució al sector ha sigut positiva. En termes interanuals, l’ocupació ha crescut en 21.500 persones.

3. ¿Ha sigut un bon inici d’any per als joves?

Tot i que l’enquesta no ho recull explícitament, l’èxode de joves continua viu. En només tres mesos, l’atur juvenil ha caigut, tot i que la taxa es manté alta, del 37% en els menors de 24 anys i del 28% entre els menors de 30 anys. Això, però, no s’ha traduït en un augment dels joves treballadors. La població ocupada de menys de 30 anys ha disminuït en 6.300 persones i no s’ha beneficiat de la creació d’ocupació trimestral.

4. Quin grau d’enquistament de l’atur es desprèn de les dades de l’EPA?

Més de 378.000 aturats, el 57% del total, són desocupats de llarga durada (més d’un any sense feina). Hi ha 107.700 llars catalanes que no tenen cap perceptor d’ingressos i prop de 219.000 on tots els actius estan sense feina. Una dada més: les llars on tots els empleats assalariats tenen contractes temporals també superen les 219.000.