Catalunya ha captat el 31% de la inversió estrangera de tot l'Estat en els últims cinc anys
Aquesta proporció ha augmentat respecte del període comprès entre 2006 i 2010, quan era del 23%
BarcelonaEn plena recessió i durant la posterior recuperació econòmica, Catalunya ha millorat la seva capacitat d'atraure capital estranger. Segons les dades presentades aquest dimarts per l'agència per a la competitivitat de l'empresa, Acció, i basades en l'informe fDi Markets del 'Financial Times', han estat un total de 14.532 milions d'euros els que el Principat ha estat capaç de captar en concepte d'inversió estrangera entre gener del 2011 i juny del 2016. Aquesta xifra suposa un 31% del total del capital forà que va a parar al teixit productiu espanyol, una proporció superior a la del període 2006-2016, quan Catalunya representava el pol d'atracció del 23% de la inversió d'altres països a tot l'Estat.
En una trobada amb periodistes, la directora general d'Indústria del Govern, Núria Betriu, ha explicat que Acció opta per fer servir les dades d'fDi Markets en comptes de les del ministeri d'Economia perquè el rànquing del 'Financial Times' té en compte criteris com la reinversió de beneficis de préstec i no té en compte l'efecte capitalitat, per exemple. "Les dades analitzades pel govern tenen en compte el lloc on la inversió es converteix en producció i no on té la seu social l'empresa", ha explicat Betriu, que ha recordat que el 64% de les seus de les empreses estan a Madrid.
'Sorpasso' de Catalunya a Madrid en inversió estrangera
Precisament aquests 14.532 milions d'euros es tradueixen en el 34% de la creació de llocs de treball i el 37% dels projectes en el període mencionat.
D'on vénen els diners?
Els països que inverteixen més diners a Catalunya són Alemanya, França i els Estats Units, segons aquest estudi que té en compte la inversió productiva i la generació de llocs de treball de manera regionalitzada en cada un dels territoris. En aquest sentit, Alemanya és el principal inversor en volum de capital invertit, França el que més llocs de treball ha creat i els Estats Units (principalment perquè inverteix en TIC) el país que ha invertit en un nombre més gran de projectes.
Per regions econòmiques mundials, l’estudi elaborat per aquesta divisió de recerca del 'Financial Times' mostra que Catalunya ha atret el 51% dels projectes d’inversió estrangera provinents de la zona Àsia-Pacífic que s’han fet a l’estat espanyol, el 37% dels provinents de l’Amèrica del Nord, el 36% amb origen a Europa Occidental, el 32% dels procedents d’Àfrica i l’Orient Mitjà, el 31% dels provinents de l’Europa de l’Est i el 23% dels originats a l’Amèrica Llatina. Betriu ha destacat que les empreses asiàtiques veuen Catalunya com una porta d'entrada a l'Àfrica i l'Amèrica Llatina i, per això, ha estat una empresa com Hutchinson la que ha protagonitzat recentment la inversió més gran al port de Barcelona.
Quins sectors els atrauen?
Segons l’estudi fDi Markets, Catalunya es troba per sobre de la mitjana europea en atracció de projectes vinculats als subsectors de preparats farmacèutics, materials d’envasos de plàstic, plàstic sense laminar i làmines, peces i accessoris de vestir, equips informàtics i perifèrics, i pintures, revestiments, additius i adhesius. En aquest sentit l’informe considera que els sectors de les TIC i el software, la logística i els serveis de suport a l’empresa són els camps en què Catalunya mostra millors oportunitats d’inversió en comparació amb altres economies a nivell mundial. Segons l’fDi Markets, Catalunya compta amb un bon ecosistema tecnològic (com demostra la celebració anual del MWC), mà d’obra qualificada, una ubicació estratègica dins d’Europa i infraestructures de primer nivell.