Tecnologia

Catalunya frega les 2.000 'start-ups', un 75% més en cinc anys

El Govern confia en sumar almenys cinc nous 'unicorns' en un any i arribar als 15 el 2030

Fa sis anys que la Generalitat va crear la plataforma Barcelona & Catalonia Startup Hub per començar a comptabilitzar les noves empreses catalanes de base tecnològica. Aleshores, l'agència pública ACCIÓ en va detectar prop de 1.000. Entre elles encara no hi havia cap unicorn (companyia valorades en més de 1.000 milions de dòlars), però aquest animal mitològic ja apareixia al logo de la iniciativa. En l'última edició d'aquesta anàlisi, la xifra de start-ups catalanes va créixer un 75% respecte al primer recompte i es va situar en 1.902 companyies el 2020, un 11% més que l'any anterior.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest estudi, les tecnològiques del Principat ja donen feina a més de 19.300 treballadors i van facturar més de 1.700 milions d'euros, una dada similar a la del 2019. El director general d'innovació i emprenedoria del Govern, Lluís Juncà, ha destacat que, a més, aquest ecosistema ha fet un salt en la seva mida. "El 2018, el 85% de les empreses afirmaven que tenien menys de 10 treballadors i ara són el 76%. És a dir, que el percentatge de companyies amb més de 10 treballadors és gairebé del 25%", ha afirmat. D'altra banda, el 67% d'aquestes start-ups encara facturen menys de 500.000 euros a l'any.

Cargando
No hay anuncios

En el seu estudi, ACCIÓ també posa en relleu l'any rècord en la inversió. El 2021 Catalunya va captar 1.479 milions d'euros en finançament per a empreses tecnològiques, la xifra més elevada de la sèrie històrica. La meitat de les operacions van ser rondes de més de 100 milions d'euros. Juncà ha destacat que el sector que ha rebut més finançament en l'última edició de l'anàlisi és el de la salut, seguit dels serveis per a empreses.

"Estem en una posició molt bona. Aquest és un ecosistema que no és gens fàcil de reproduir en un altre lloc, però no volem fer un discurs cofoista. Tenim un compromís per seguir-lo impulsant", ha reivindicat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Per complir aquest objectiu, ha anunciat que, entre altres mesures, el seu departament ampliarà a 2,5 milions d'euros el pressupost de les ajudes del programa Startup Capital, que subvencionarà amb 75.000 euros a fons perdut empreses de deep tech (tecnologies d'alt valor afegit com la intel·ligència artificial o el big data).

Cargando
No hay anuncios

Nous 'unicorns' catalans

El Govern, però, també posa el focus en seguir sumant nous unicorns amb ADN català. La Generalitat manté el seu objectiu d'assolir 15 empreses amb aquest estatus el 2030 i Juncà ha assegurat que en el pròxim any se'n podrien sumar almenys cinc més. Torrent ha fet servir les dades del portal Dealroom per assegurar que actualment n'hi ha sis (aquest recompte inclou el mercat de segona mà virtual Letgo, amb seu social als EUA, i els classificats Adevinta, que formen part d'un grup noruec). "Hem d'ajudar empreses emergents que ara són l'avantsala d'aquests unicorns", ha dit el conseller.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, ha defensat que en casos com el de Glovo, que passa a estar controlada majoritàriament pel seu competidor alemany Delivery Hero, s'ha de seguir considerant l'empresa un unicorn català. Preguntat per la plataforma de repartiment a domicili, que segueix operant amb missatgers autònoms tot i la llei rider, Torrent s'ha limitat a dir que al Govern li pertoca "defensar models de treball dignes" i garantir un "respecte escrupolós" de la legislació laboral.