Catalunya, líder a Espanya en inversió pública en tecnologia
L'administració catalana hi ha destinat en sis mesos 490 milions, un terç del total estatal
BarcelonaLa inversió en productes i serveis tecnològics feta per l'administració pública catalana va superar els 490 milions d'euros el primer semestre del 2019. Aquesta xifra, que suposa pràcticament un terç de la inversió pública total en tecnologia a Espanya, col·loca Catalunya al capdavant de la llista, seguida, tot i que de lluny, per Madrid i Andalusia. Entre les tres comunitats, de fet, es reparteixen gairebé el 45% de les inversions en TIC, la qual cosa equival a 660 milions d'euros.
Coincideix, a més, que l'organisme que va fer les inversions més importants, en termes quantitatius, el segon trimestre de l'any, és el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI). L'entitat va destinar 381 milions d'euros en 43 adjudicacions: el 25% de tota la inversió tecnològica de la primera meitat de l'any.
Segons l'informe que ha publicat aquest dimecres Adjudicaciones TIC, entitat que es dedica a estudiar les adjudicacions i licitacions del sector, els primers sis mesos de l'any la inversió pública en aquest àmbit va pujar fins als 1.500 milions d'euros. D'aquesta quantitat, 107 milions van destinar-se a processos de compra centralitzats (aquells que es regeixen per condicions comunes basades en un acord marc) i 1.372 a licitacions (processos amb què les organitzacions fan públiques certes necessitats perquè les empreses facin les seves ofertes).
Les xifres indiquen, de fet, que aquest any s'ha passat de 497 milions d'euros invertits el primer trimestre als esmentats 1.500 milions, el segon. Això suposa un creixement de prop del 200%.
Indra és l'empresa que més diners va rebre
La recerca –que patrocinen companyies com HP, SAP, Informática El Corte Inglés i Huawei– assenyala, així mateix, que en els primers sis mesos de l'any van produir-se més de 5.200 adjudicacions, i que les comunitats autònomes van ser les administracions més inversores, amb gairebé 805 milions d'euros, la qual cosa representa un 54% del total de la inversió semestral. A continuació se situa l'administració central, que, amb 537 milions d'euros, suposa el 36% de les inversions.
Pel que fa a la llista empresarial, la corporació que va concentrar més valor d'adjudicació (en aquest cas d'abril a juny) va ser el grup Indra: va aconseguir 135 milions d'euros mitjançant 119 projectes adjudicats. Completen, aquest rànquing –i sempre segons les dades d’Adjudicaciones Tic– el grup IBM i Vodafone. El primer, amb 90 milions d'euros en vuit adjudicacions; el segon, amb més de 79 milions per 40 projectes.
"Amb les xifres a les quals hem arribat al segon trimestre, sembla que la inversió pública en tecnologia reprèn el camí del creixement", afirma Carlos Canitrot, director de consultoria d’Adjudicaciones TIC. "En aquest sentit, podem esperar acabar l'any amb una inversió superior als 3.500 milions d'euros tot i una probable repetició d'eleccions generals", conclou.