Economia05/08/2014

Catalunya superaria Espanya en nivell de desenvolupament si s'independitzés, segons Credit Suisse

Un informe de l'entitat defensa que els estats petits mostren més fortalesa i eficiència a l'hora d'utilitzar els seus recursos

Ara
i Ara

BarcelonaCatalunya milloraria la seva posició al rànquing mundial de desenvolupament en cas que fos un estat independent, i passaria per davant d'Espanya, segons un informe elaborat per Credit Suisse. El mateix passaria amb Escòcia si s'independitzés del Regne Unit.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'informe, una Catalunya independent passaria a ocupar el lloc número 20 al rànquing mundial, per davant del 23 que ocupa ara Espanya. En paral·lel, Espanya sense Catalunya perdria posicions, fins a situar-se al lloc 26 de la taula.

Cargando
No hay anuncios

El nivell de desenvolupament humà de què parla el treball de Credit Suisse es refereix a l'indicador de les Nacions Unides (HDI) que mesura l'esperança de vida, el nivell d'alfabetització i escolarització i el PIB per càpita, i un seguit de factors com la sanitat o la incidència de la tecnologia, per establir després una classificació d'estats a nivell global.

Aquestes conclusions sobre Catalunya s'extreuen de l'estudi 'L'èxit dels estats petits', que l'entitat bancària suïssa ha publicat aquesta setmana i que conclou que els estats petits demostren més eficiència en l'ús dels seus recursos. De fet, ocupen més de la meitat de les 30 primeres posicions al rànquing mundial actual.

Cargando
No hay anuncios

També afegeix que els estats petits són més homogenis i que aquesta homogeneïtat és part del seu èxit a l'hora de valorar el grau de desenvolupament.

El treball defensa que els estats més petits estan més oberts al comerç internacional i s'han apuntat a la globalització amb més força que molts grans països. A més, molts tendeixen a especialitzar-se en alguns camps en concret, la qual cosa els fa guanyar competitivitat al seu entorn.

Cargando
No hay anuncios

Però no tot són fortaleses. L'informe també reconeix que els estats més petits tendeixen a mostrar més volatilitat pel que fa al creixement econòmic. Un factor que els afavoreix, però, és que sovint mostren un grau d'homogeneïtat més gran que els grans estats, segons assegura el text.