Inversió

Catalunya creix un 25,6% en inversió estrangera i recupera pes dins l'Estat

La despesa exterior a Madrid cau un 21,6%, però acapara el 50% de tot Espanya

Edificis d'oficines a Barcelona
2 min

BarcelonaCatalunya és el tercer territori de l'Estat en inversió estrangera bruta, segons les dades del registre DataInvex del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. En total, el 2022 van arribar 3.883,5 milions d'euros a territori català, un 25,6% més que l'any anterior i la quarta xifra més elevada de la sèrie històrica. Aquest increment ha fet augmentar un punt percentual, fins a l'11,4%, el seu pes dins el total espanyol, després de dos danys de disminucions. Espanya va rebre 34.178 milions d'euros bruts, la segona xifra més alta des que es tenen dades, és a dir, des del 1993.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cal tenir en compte que aquestes dades atribueixen les inversions a la comunitat autònoma on la companyia té la seu social, independentment de si els diners acaben anant a parar a seus o fàbriques situades en altres territoris. Això produeix un efecte capitalitat, és a dir, que la Comunitat de Madrid concentra més inversió estrangera de la que s'hi acaba materialitzant. De fet, aquestes dades contrasten amb la informació publicada per Acció a partir de dades de fDi Markets del grup Financial Times, que eleven aquesta xifra fins als 6.428 milions d'euros, cosa que suposa un 50% més que el 2021 i la xifra més elevada de tota la sèrie històrica, que comença l'any 2003. Durant l'any passat, la Generalitat també va batre el seu propi rècord captant 620 milions d'euros d'inversió estrangera a través de 94 projectes.

Madrid perd pes

La Comunitat de Madrid és qui lidera aquest rànquing, amb una inversió estrangera de 17.226 milions d'euros, un 21,6% menys que el 2021, quan va rebre'n 21.961. Així, ha passat de representar el 73,2% de tota la inversió a l'Estat a significar la meitat. Per darrere se situa el País Basc, que l'any passat va multiplicar per més de tres les dades del 2021, fins als 5.516 milions d'euros. La quarta i cinquena posició són per al País Valencià i Andalusia, amb 2.036 i 1.265 milions, respectivament. Aquestes cinc comunitats van copar el 87,6% de tota la inversió estrangera l'any passat.

Per a la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, aquestes dades demostren "la fortalesa de l'economia espanyola i l'enorme confiança que tenen els inversors estrangers" en Espanya, sobretot tenint en compte l'actual context de guerra i de crisi energètica. El principal país inversor és els Estats Units, que concentra el 27,7% dels fluxos d'inversió, seguit del Regne Unit, amb el 17,8%, i Alemanya, amb el 14%. Per sectors, la meitat de tota la inversió que va arribar a Espanya l'any passat va anar al sector serveis, mentre que la indústria va concentrar el 42,2%, la construcció el 2,5% i el sector primari el 0,2%. Espanya va batre el rècord aquest 2022 en captació d'inversió estrangera per a projectes greenfield –impliquen la construcció de noves instal·lacions i noves contractacions– superant els 44.560 milions de dòlars i amb la creació de més de 96.000 llocs de treball, segons fDi Markets. Amb un total de 860 projectes d'aquesta tipologia, es va situar en sisè lloc a escala mundial.

stats