Tecnologia

Catalunya consolida amb TravelPerk el seu quart 'unicorn'

La plataforma de viatges de negocis aconsegueix 101 milions d'euros dels inversors i ja val més de 1.000 milions de dòlars

El conseller delegat i cofundador de TravelPerk, Avi Meir.
3 min

BarcelonaEl gener del 2020, quan tot just s'havia confirmat el primer cas de coronavirus fora de la Xina, la Generalitat llançava un repte: arribar en deu anys als 15 unicorns catalans –empreses tecnològiques valorades en més de 1.000 milions de dòlars—. Aleshores la llista incloïa només dues companyies, l'aplicació de repartiment a domicili Glovo i l'agència de viatges online eDreams. Dos anys més tard l'objectiu encara és lluny, però els carregadors per al cotxe elèctric Wallbox també han entrat a la categoria i aquest dimecres s'hi ha sumat la plataforma de viatges de negoci TravelPerk.

Aquesta start-up acaba d'aconseguir una valoració de 1.100 milions d'euros, després de tancar una nova ronda de finançament d'uns 101 milions d'euros. L'operació ha estat liderada per un nou inversor, el fons nascut a Massachusetts General Catalyst, i una firma que ja era dins el seu accionariat, la sueca Kinnevik. També hi ha participat a títol individual Gillian Tans, exconsellera delegada del portal de reserves turístiques Booking. A l'abril TravelPerk havia aconseguit 132 milions d'euros per créixer als Estats Units en plena pandèmia.

Aleshores ja va sorprendre que una empresa que es dedica a un sector tan perjudicat pel coronavirus com el turisme captés l'atenció dels inversors. Amb aquesta nova injecció, TravelPerk assegura que "duplicarà els seus esforços en el desenvolupament de solucions de viatge sostenibles d'última generació, dissenyades específicament per a l'era del treball híbrid". De fet, en l'últim any la companyia ha intentat diversificar el seu negoci més enllà dels viatges de feina i, per exemple, al novembre va llançar una eina per coordinar esdeveniments presencials o online entre equips.

Sobre el seu estat financer, TravelPerk es limita a assegurar que ha multiplicat per quatre els ingressos anuals des del 2019 i ha duplicat la seva taxa de captació de clients. Segons els últims comptes dipositats al Registre Mercantil, el 2020 la companyia va registrar unes pèrdues de 33 milions d'euros i va facturar prop de 45 milions, una reducció important respecte als 131 milions de l'últim any prepandèmia. Les seves prediccions, però, implicarien que ara les vendes de l'empresa superen els 400 milions d'euros. "Les empreses sempre tindran la necessitat de viatjar, de reunir els seus equips i de veure els seus clients en persona. Però els seus viatges també han de ser flexibles, còmodes i sobretot sostenibles", assegura el conseller delegat i cofundador de TravelPerk, Avi Meir.

Aquest israelià llicenciat en psicologia a la Sorbona va triar Barcelona el 2015 per instal·lar-hi la companyia que havia creat amb Javier Suárez i Ron Levin, a qui havia conegut treballant a Booking. Des d'aleshores, TravelPerk ha rebut més de 350 milions d'euros de diferents inversors i ja té una plantilla d'uns 400 treballadors. Actualment l'empresa també busca contractar més personal per a les seves seus de Londres, Miami, Chicago, Boston, Berlín i Birmingham. "Volem crear un unicorn aquí a Barcelona, una plataforma que generi un bilió de dòlars. No sé si serà en dos o tres anys, però avancem en aquesta direcció", explicava el mateix Meir en una entrevista a l'Emprenem fa més de cinc anys.

Majoria d''unicorns' catalans

El 2021 va ser un any de trencar tots els rècords al sector. Les grans operacions amb capital internacional van contribuir a fer que noves empreses entressin en la categoria d'unicorns espanyols, però el criteri pel qual mereixen aquest títol no està del tot clar. Segons l'últim informe del fons Atomico, Espanya tenia al desembre una dotzena d'unicorns. La gestora, però, inclou en aquest recompte companyies com AlienVault, impulsada per espanyols però amb seu als EUA i ara en mans de la teleco nord-americana A&T. Si ens fixem en la seu, també pot quedar fora el mercat online de segona mà Letgo, amb un cofundador català i oficines a Barcelona, però amb la seu a Nova York i el domicili fiscal als Països Baixos.

En canvi, els que es podrien considerar dins d'aquest Olimp de les tecnològiques són la plataforma d'anuncis d'habitatge Idealista, l'aplicació de vehicles amb llicència VTC Cabify i l'ETT digital Jobandtalent (té el gruix d'operacions a Madrid, però la seu social a Londres "per exigències dels inversors"). Aquest recompte deixaria, doncs, una majoria d'unicorns catalans a l'Estat.

stats