Economia08/06/2016

Catalunya concentra el 71% del capital risc internacional invertit a l'Estat

Els fons estrangers van ser els més actius a Espanya el 2015, amb 290 milions d'euros del total de capital injectat al sector d'empreses tecnològiques de nova creació

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

BarcelonaEl sector emprenedor tecnològic espanyol depèn amb força del capital estranger, que va aportar el 44% dels diners invertits al sector l'any 2015. D'aquests, segons l'informe presentat aquest dimecres per l'Associació Espanyola de Capital, Creixement i Inversió (ASCRI), el 71% va anar a parar a projectes amb seu a Catalunya. Concretament, Catalunya va captar 277,2 milions d'euros d'entitats de capital risc internacional l'any passat, més del doble que l'any anterior i molt per sobre de Madrid, la segona comunitat autònoma que més capital estranger va atraure, un total de 89,7 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest informe, les 'start-ups' espanyoles van rebre un total de 659,4 milions d'euros provinents tant de fons públics com d'acceleradores i incubadores, entitats de capital risc i corporacions. D'aquests, 371 els va captar Catalunya, el 56% del total en volum d'inversió, i el 33% en nombre d'operacions. El Principat, doncs, lidera la captació d'inversió però el domini encara és més clar quan s'observa el destí de les inversions d'entitats de capital risc internacional. Aquestes entitats van ser les responsables del 44% de tots els diners invertits al sector, un total de 290 milions d'euros. I d'aquests, el 71% van anar a parar a Catalunya. Per volum d'operacions, aquesta proporció es redueix al 53%, cosa que significa que les operacions a Catalunya van ser de més volum.

Cargando
No hay anuncios

Només el diner estranger fa créixer les 'start-ups' catalanes

Pel que fa als fons captats entre entitats de capital risc nacionals, Catalunya també és la primera del rànquing, però amb menys diferència. El 2015, 106 operacions dutes a terme per aquest tipus d'inversors d'un total de 286 van concentrar-se en territori català, un 37% del total. En volum d'inversió, Catalunya va captar 48,8 milions d'euros de fons de capital risc espanyols, el 41% del global i deu punts més que Madrid, que en va concentrar 63,9, el 31%.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que l'informe conclou que aquest any han crescut especialment les rondes en projectes més avançats, precisament gràcies a les inversions internacionals, Catalunya també destaca especialment en els agents que canalitzen les inversions en fases inicials. Aquestes rondes són les anomenades 'inversions llavor', que es duen a terme a través d'incubadores i acceleradores. En aquest cas, ASCRI cita les dues xarxes d'inversiors de les escoles de negoci barcelonines Esade i Iese; però també la plataforma de 'crowdfunding' amb seu a Barcelona Crowdcube; la xarxa Capital Cell, el fons d''equity crowdfunding' impulsat per Acció i especialitzat en biotecnologia; Bstart Up, del Banc Sabadell; l'acceleradora de Telefónica que també té seu a Barcelona, Wayra, i el projecte Kic Innoenergy, un projecte internacional però amb la seu estatal a Barcelona.

Per sectors, al conjunt de l'Estat les 'start-ups' del sector TIC i digital van captar el 80% de la inversió, en segon lloc se situen les del sector industrial i per últim les empreses dedicades al sector de ciències de la vida, que van batre el seu rècord particular en captar 62 milions d'euros, el doble que l'any anterior. En conjunt, la inversió va créixer amb força arreu d'Espanya, ja que el global de 659,4 milions d'euros invertits suposen un 83% més que el 2014.