L’atur a Catalunya segueix donant bones notícies: assoleix la xifra més baixa en catorze anys
Entre l'abril i el juny l’ocupació al país ha augmentat en 63.800 persones
BarcelonaLes dades d'ocupació i atur a Catalunya i en el conjunt d'Espanya continuen donant bones notícies malgrat els tambors de crisi. Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre del 2022, publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a Catalunya la millora del mercat laboral és més que evident després del sotrac que va suposar la crisi provocada per la pandèmia.
Si es comparen les dades amb les de fa un any, Catalunya és la comunitat on més cau l'atur, amb una reducció de 118.000 persones. Trimestralment, el nombre d'aturats ha baixat en 33.700 persones a Catalunya respecte als tres mesos anteriors, cosa que deixa la taxa d'atur en el 9,29% –es trenca la barrera històrica del 10%, que es va superar el 2008 i no s'havia tornat a deixar enrere– i un total de 360.500 persones sense feina, la xifra més baixa en els últims catorze anys.
Alhora, Catalunya és la segona comunitat autònoma on s'ha creat més ocupació entre l'abril i el juny, amb un total de 63.800 llocs nous de feina, per darrere de les Illes Balears, on s'han ocupat 80.200 persones més. Des del Col·legi d'Economistes de Catalunya expliquen que "les bones dades d'ocupació contrasten amb el retrocés que es va patir en el primer trimestre de l’any en relació a l'últim trimestre del 2021, i tenen lloc en un context d’important creixement del total d’actius, que s’incrementen en 30.100 persones".
Tot i així, des del Col·legi alerten que la taxa d’atur del 9,29% de Catalunya és bastant inferior a l’estatal, "però encara es troba a nivells superiors als de la mitjana de la Unió Europea (6,1% al maig)". "En aquest sentit, cal remarcar el component estructural que s’amaga darrere de la dificultat que existeix per reduir la taxa d’atur, malgrat la bona marxa de l’ocupació", apunten. En paraules del degà, Carles Puig de Travy, “cal demanar mesures d’anticipació que permetin respondre adequadament al cicle econòmic desfavorable que preveuen els diversos experts per després de l’estiu, que pot provocar un canvi d’inèrcia en el comportament positiu actual”.
La situació al conjunt d'Espanya és força similar. En total, l'ocupació s'acosta als 20,5 milions de treballadors, la xifra més alta des del 2008, abans que esclatés la crisi financera. La creació neta de treball durant el segon trimestre del 2022 ha sigut de 383.300 persones. Alhora, la reducció de l'atur a tot l'Estat ha sigut de 624.400 persones en l'últim any i la taxa d'atur cau prop de tres punts i se situa en el 12,5%. Es tracta, doncs, de la primera vegada des del 2008 que el nombre d'aturats es troba per sota dels 3 milions.
Incerteses a la vista
En general, doncs, les dades d'aquesta EPA són bones, però des del govern espanyol avisen que podrien ser les últimes tan positives. Segons el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, les dades d'aquesta EPA són "sorprenentment bones", tot i que ha reconegut "un cert alentiment en el ritme de creació de treball", sobretot en la segona quinzena del mes de juliol.
En la mateixa línia ho ha assegurat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha assenyalat aquest dijous que estan detectant "algunes incerteses" en el mercat de treball des de mitjans de juliol. En paraules del catedràtic en dret laboral de la Universitat de Barcelona Jordi Garcia, “la segona EPA de l’any sempre és la millor perquè reflexa les contractacions de l’estium però és cert que ja es comencen a veure indicis de l’alentiment de l’economia”. Segons Garcia, tot i que les dades són bones, “haurien de ser encara molt millor per poder afrontar el que ens ve”.
Sectors i temporalitat
A Catalunya, aquesta evolució positiva del mercat laboral s’explica, principalment, pel bon comportament de la indústria i de la construcció, així com per la recuperació del sector serveis i, sobretot, per les bones perspectives en el turisme després de l'aturada per la pandèmia. L’ocupació a la indústria ha augmentat un 9% entre el segon trimestre del 2022 i el mateix període de l’any passat; en el turisme, un 7,1%; en la construcció, un 5,4%, i en els serveis, un 1,4%.
Una altra variable a destacar és la caiguda de la temporalitat dels contractes a tot Espanya, que cau fins a nivells del 1988. "Hem reduït la taxa de temporalitat un 30% des del desplegament de la reforma laboral", ha destacat la ministra Yolanda Díaz en referència a l'entrada en vigor de la reforma laboral impulsada pel govern espanyol. A Catalunya, els assalariats amb un contracte temporal han passat de ser el 20,2% a ser el 17,8% entre l'abril i el juny, una caiguda del 15%.